Ákovita

2022.07.06. 10:00

Jól szerepeltek a partiumi pálinkafőzők

Arany-, ezüst- és bronzérmek, illetve dicsérő oklevelek sokaságát elhozva ezúttal is sikeresen szerepeltek a partiumi termelők a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen – számol be róla a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület.

Fotó: Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület

BN-összeállítás

Ismét eredményesen szerepeltek a partiumi termelők az erdélyi Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen: a megmérettetésre benevezett minták elbírálását június 16–19. között tartották, az ünnepélyes eredményhirdetésre pedig július 1-jén került sor. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének immár második alkalommal tartott rangos megmérettetésére – melynek ezúttal is Csíkszereda adott otthont – 1262 mintával jelentkeztek a Kárpát-medencei pálinkakészítők. A benevezett mintákból 316 párlatot bronz-, 366-ot ezüst-, 255 mintát pedig aranyéremmel díjazott a zsűri. A bihari, szatmári, szilágysági és máramarosi minták begyűjtését és célba juttatását a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdászai koordinálták.

Bihar megyei díjazottak
Bihar megyéből, Hegyközkovácsiból Forró László négy mintával jelentkezett az Ákovitára, ezek közül ágyas barackpárlata és orbáncfüves almapálinkája ezüst, szilvapálinkája bronz minősítést kapott. Lunczer János Érmihályfalváról a magánfőzők versenyébe nem kevesebb, mint 42 mintát nevezett, amiből 14 párlata – különböző szőlőfajtákból és törkölyből főzve – aranyérmet, 16 ezüstérmet, 11 pedig bronzérmet szerzett. Szalacsról Bokor Szilárd magánfőző nagydobosi sütőtökből készített aranyérmes pálinkát, de három bronzzal jutalmazta a zsűri a szilvából, őszibarackból és királyleányka szőlőből készített párlatait is.
Aranyérmet kapott Nagyváradról Bordás Szabolcs kajszi pálinkája, míg a fűszeres birsből készített ágyaspálinkáját bronzéremmel díjazták. Bronzzal térhetett haza a versenyről a szalárdi Szőke Lajos, az élesdi Török Attila-Olivér, illetve az érmihályfalvi Balázs József Attila és Kovács Zoltán is. Négy ezüstérmet érdemeltek Érmihályfalváról Sütő József őszibarackból, almából, fehér delaware szőlőből és bodzából főzött párlatai, míg az otthelló szőlőből készített nedűje bronz helyezést szerzett. Érbogyoszlóról Gerály József almapárlata ezüstérmet, a mihályfalvi Roska Sándor birs- és vegyesgyümölcs pálinkája pedig egy-egy bronzérmet kapott.
Érmihályfalváról nevezett a megmérettetésre Rizó Béla és Jaju párosa is, akik a jól ismert gyümölcsök mellett olyan különleges alapanyagokból is párlatokat készítettek, mint a méz, a kávé, a csipkebogyó és a fűszeres zöld dió. Az eredmény önmagáért beszél: 16 mintából négy aranyat, öt ezüstöt és öt bronzérmet hoztak haza Csíkszeredából. Érmihályfalva magánfőzőinek jó hírét öregbítette Csucsai Károly is, akinek a párlatait két arany, három ezüst és egy bronzéremmel jutalmazták. Erdei Róbert és Nagy Árpád – ugyancsak Érmihályfalváról – 18 mintával nevezett: kései meggyből, porter sörből, stanley szilvából és fekete leányka szőlőből készült pálinkáikkal négy aranyérmet nyertek, emellett hat ezüst és hat bronzérmet is bezsebeltek. Tótiból Lőrinc Anita magánfőzőként bronzérmet, Lőrinc János bérfőzetőként pedig két ezüstöt és egy bronzérmet nyert. Székelyhídról Czapp Árpád-Levente királyleánykából főzött párlatát ezüsttel jutalmazták, akárcsak Paptamásiból Dubovan Cristian Csaba birsalmából, illetve fehérszőlő-törkölyből készített pálinkáit.
Bihar megyéből az üzleti főzők csoportjában a székelyhídi Zekulhyda Kft. 14 mintával nevezett, nem is eredménytelenül: a gondos odafigyelést hat arannyal és hét ezüsttel jutalmazta a zsűri.
A Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai gratulálnak a partiumi termelőknek az elért helyezésekhez!

Forrás: Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában