Megmérettetés

2022.06.09. 17:00

Szavalóversenyt rendeztek Réven

Az elmúlt szombat délelőtt 17. alkalommal szervezték meg a révi turisztikai inkubátorház kiállitótermében a Sebes-Körös menti Juhász Viktor szavalóversenyt. A rendezvényt a Communitas Alapitvány is támogatta.

BN-összeállítás

A Sebes-Körös menti magyarlakta településekről érkezett fiatalokat, felkészitő tanárokat, szülőket a verseny előtt Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnöke köszöntötte: "Az idei verseny emléklapjára Juhász Viktor egyik kedvenc Wass Alber idézetét választottuk: >>és maradok ez úton, míg csak élek, töretlen hittel ember és magyar….<< Tettük ezt azért is, mert ma, június 4-én a magyar összetartozás napját ünnepeljük." Ezt követően Juhászné Orth Ibolya, a néhai Juhász Viktor révi tanár, polihisztor özvegye mondott köszönetet a szervezőknek és a jelenlévőknek a megmérettetés létrejöttéért. Elmondta, hogy a "tanár úr", aki, habár matematika-fizika szakos volt, nagyon szerette a verseket. "Többször előfordult, amikor nem tudott aludni éjjel, az általa ismert verseket szavalta" - mondta Juhászné Orth Ibolya. Papp Csaba, a helyi református lelkipásztor Ézsaiás 1:17 verse alapján (“Tanuljatok meg jót cselekedni!”) bíztatta a jelenlévőket, és kívánt sikeres versenyzést a fiataloknak.

A versenyen Juhász Ilona tanító szólította a résztvevőket a pódiumra. A  kiírásnak megfelelően öt korcsoportban (óvodástól nyolcadikig) zajlott a megmérettetés és a versenyzőknek egy szabadon választott verset kellett előadniuk. A fiatalok egymás után szavalták el  a szebbnél szebb Weöres Sándor, Joó Katalin, Petőfi Sándor, Arany János, Juhász Gyula, Kányádi Sándor verseket. Miután elfogytak a szavalók az öttagú zsűri visszavonult döntést hozni. Nem volt könnyű dolga a dr. Pető Csilla, Juhászné Orth Ibolya ny. tanárnő, Nagy Réka, a nagyváradi Orsolya óvoda igazgatónője, Dombi Alexandra, a nagyváradi Egyetem Pedagógia Tanszék II. éves hallgatója és Firtos Edit nagyváradi szinművészből  álló zsűrinek eldönteni azt, hogy korcsoportonként kik is a legjobbak.  “Szavalni és verset mondani az egy magyar szokás, ez egy hungarikum” - mondta dr. Pető Csilla, a verseny fővédnöke és a zsűri elnöke, hozzátette, Bihar megye különösen híres arról, hogy tanév közben egyik szavalóverseny követi a másikat. “Mert ki is jelentkezik egy-egy versenyre? Olyan személy, akiben van egy kis bátorság, egy kis szikra, hogy megmérettesse magát. A zsűri tagjaival eldöntöttük azt, hogy talán nem versenynek nevezzük a mait, hanem egy találkozónak, ahol verseket mondtunk." - fogalmazott.

Minden résztvevő emléklapot és könyvcsomagot kapott, a legjobbak oklevélben is részesültek. A legkisebbek korcsoportjában az első díjat Kerekes Dávid és Géczi Malom Ingrid kapta, második Domján Alexa Zsuzsanna és Kálmán Kristóf Zoltán lett. Különdíjat Póli Dorka kapott. Az I.-II. osztályosok korcsoportban első helyen Barabás Kira végzett, a második helyezettek Bartha Blanka és Jeremiás Boglárka,  a harmadik díjat Vincze Dominik kapta. Különdíjas Varga Mária lett. A III.-IV. osztályosok kategóriájában az első díjat Pusztai Júlia Sára és Craciun Máté érdemelte ki, a második dijat Vince Márk, mig a harmadik dijat  Varga Róbertnek itélte oda a zsűri.  Dicséretet Kovács Emilia kapott. A Pető Csilla által felajánlott különdijat Vincze Jázmin, mig az Orsolya óvoda különdiját Domján Alexa Zsuzsanna kapta. A program végén a jelenlévők közösen fogadták meg, hogy: "Jövőre, együtt, ugyanitt!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában