Szavalóverseny

2021.10.26. 13:00

Online változatban is sikeres Margittán a Papp Attila Körzeti Szavalóverseny

BN-összeállítás

A Papp Attila Körzeti Szavalóverseny Margitta és környékének legnagyobb és legközkedveltebb ilyen jellegű eseménye. Van rá igény, hiszen mindig vannak tehetséges szavalók a városban. Köszönhető ez a régebbi időkben olyan nagynevű tanároknak, mint Veszprémi Margit, Papp Attila, Papp Géza és Gúti Antal, akik megszerettették tanulóikkal a verseket és azok előadását. Az általuk tanított diákok pedig átadták a szavalás szeretetét gyermekeiknek, unokáiknak. A város első kulturális szervezete, a Horváth János Társaság (HJT) megteremti a lehetőséget arra, hogy tehetségüket kibontakoztassák, bizonyítsák, hiszen évente legalább három szavalóversenyt, illetve szavalóestet szervez. Egyes tanárok, tanítók is segítenek, hiszen biztatják tanulóikat a részvételre és elvégzik az előválogatást.

A Papp Attila szavalóverseny már 16 éve vezeti a ranglistát, és a járvány előtt esetenként több száz tanulót fordított a versmondás felé, akik közül százan kerültek be a döntőbe. Tavaly és idén már csak online tudták megrendezni, de így is nagy volt az érdeklődés. A versenyt az előkészítő–V. osztályosok számára tartják, értelemszerűen hat korcsoportra osztva őket. Ötletgazdája Fügedy Anikó Erzsébet tanítónő, HJT-alelnök, aki a társaság elnökével, Szőke Ferenccel közösen szervezi a rendezvényt. Margittán kívül idén Albis, Érbogyoszló, Micske és Tóti képviseltette magát a megmérettetésen, de az évek során már szinte valamennyi környékbeli település bekapcsolódott. Idén a pedagógusok közül Almási Judit, Bagosi Éva, Balázs Erika, Bende Orsolya, Bereczki Edit, Forgács Enikő, Galambos Edina, Fügedy Anikó Erzsébet, Halász Ilona, Hasznosi Beáta Aliz, Horváth Andrea Ibolya, Hover Ildikó, Kiss Gabriella, Krisztik Kornélia, Nagy Andrea, Perl Emese, Pop Mónika, Szakács-Kiss Melinda, Székely Edit, Tripó Magda és Varga-Kovács Sára vett részt felkészítőként a versenyen. Az eseményre bejelentkezett és figyelemmel kísérte Tankó Veronica-Zita szaktanfelügyelő is. Papp Attila fia, ifj. Papp Attila idén nem tudott jelen lenni, mert zenekarával stúdiófelvétele volt, de mint mondta: „Lélekben veletek vagyok és mindenkinek sikert kívánok!”

A zsűrizés feladatát idén Kőrösi Mária, Szatmári Annamária, Székely Edit és Szőke Ferenc vállalták el, akiknek már sokéves tapasztalatuk van ezen a téren. Mint mindig, idén is erős mezőny volt, így nem volt könnyű dolga a zsűrinek. A hat I., II. és III. díjon túl még két különdíjat is kiadtak. Almási István helyi önkormányzati képviselő is felajánlott négy jutalomkönyvet, és így már minden kiemelkedő teljesítményt nyújtó szavaló jutalmazva lett. Valamennyi résztvevő kapott emléklapot, a legtehetségesebbek pedig oklevelet és könyvjutalmat. A jutalmak átadását, a járvány miatt, szabadtéren, a városi parkban oldották meg. Könyvvásárlási utalványokat kaptak a versenyzők, amit tetszésük szerinti könyvekre válthattak be.

Értékelő beszédet Szőke Ferenc mondott, kiemelve: „tulajdonképpen mindenki győztes. Ne keseredjen el, aki most nem a nyertesek között van, hanem képezze magát, hogy jövőre ott legyen.” Köszönetet mondott a szavalóknak, felkészítő tanároknak, szülőknek, és az anyagi támogatónak, a helyi tanácsnak. Felhívta a figyelmet és meghívta a szavalókat a HJT következő ilyen jellegű eseményére, az Istenes versek körzeti szavalóversenyre, mely a járványhelyzet miatt szintén online lesz megszervezve, november 13-án.

Eredmények

Előkészítősök: I. Kiss Botond, II. Borca Adrian, III. Modoc Hanna és Vidui Bernadett. Különdíjas: Kosztandi Bercel. I. osztályosok: I. Kovács Larissa, II. Uysal Gülham Leyla, III. Tóth Bence. Különdíjas: Felföldi Joel. II. osztályosok: I. Budai Rebeka, II. Orosz Ábel, III. Kosztandi Zselyke. Különdíjas: Bivolaru Vanessa. III. osztályosok: I. Máthé Tímea Mária, II. Tasnádi Gábriel, III. Bános Anna-Júlia. Különdíjasok: Ádám Evelin, Halász Júlia. IV. osztályosok: I. Budai Noémi, II. Tóth Evelin, III. Biri Viktória-Erzsébet. Különdíjas: Hover Ádám. V. osztályosok: I. Illyés Teodóra, II. Tóth Ágnes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában