Modernizálás

2021.01.27. 08:19

Elkezdődött a Ghillányi és a Fürdői út felújítása

A Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság melletti gyalogos övezet térburkolatának felbontásával kezdődött el tegnap a nagyváradi Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărului) út nagyszabású felújítási munkálata.

BN-összeállítás

Jelenleg a Ghillányi útnak az Arieșului és Muntele Găina utcák közötti szakaszán ássák fel a területet, itt bicikliutat és új járdát építenek. „Egy jelentős nagyváradi beruházás kezdődik el, hiszen a város egyik legnagyobb sugárútjának a felújítását foglalja magába” – idézi a polgármesteri hivatal közleménye Florin Birta polgármester szavait, aki így folytatta: „Ezzel a projekttel átalakítjuk a négysávos közutat, ami mellett lesz a sínpálya, amellett zöld sáv fasorral, majd bicikliút, és még egy zöld sáv, a másik oldalon pedig marad a járda, és ott csak a járdával párhuzamos parkolóhelyek lesznek.” A polgármester meggyőződése szerint a munkálatok befejezése után sokkal jobbak lesznek az utazási, közlekedési feltételek a városnak abban a részében.

Az uniós forrásokból megvalósuló beruházás kivitelezési szerződését tavaly novemberben írták alá. A kivitelező a Drumuri Bihor, a Trameco és a Drum Asfalt cégekből álló konzorcium. A kivitelezési szerződés 50.634.357 lej áfa nélkül, a város önrésze három százalék, a kivitelezési időszak húsz hónap a munkálat megkezdésétől számítva. A Fürdői úti, azaz a villamos végmegálló és a Pece-híd közötti szakasz 1641 méter, a dupla villamossín-pálya pedig 1540 méter, illetve négysávos közút van ott, a városba bejövő irányból az út jobb oldalán járda, helyenként zöldövezetek, és a Lotus bevásárlóközpontig parkolóhelyek találhatók. A Ghillányi (Cantemir) út, mely a Fürdői út folytatása, 1031 méter hosszú, itt a villamossín-pálya hossza 1022 méter. Ezen az úton is vannak járdák, zöldövezetek, parkolóhelyek egyes helyeken. A projekt során intelligens oszlopokat helyeznek majd ki, melyek biztosítani fogják azt, hogy a villamosoknak mindvégig zöld útjuk legyen, és így akár 30 km/órával is nőhet a villamosok sebessége. A munkálatok során több mint két kilométernyi közút és több mint hat kilométernyi járda újul meg, továbbá kiépítenek több mint két kilométernyi bicikliutat és 48 ezer négyzetméternyi zöldövezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában