Leépítés

2021.01.13. 10:25

Elbocsátásokat és bércsökkentéseket helyezett kilátásba Margitta polgármestere

Marcel Emil Sas Adăscăliţii margittai polgármester tegnapi Facebook-videóüzenetében arról tájékoztatta a lakosságot, hogy ezen a héten, január 14-én, csütörtökön 13 órától tartja rendes havi közgyűlését az önkormányzat képviselő-testülete, és három fontos határozati javaslatot nyújtott be.

Ciucur Losonczi Antonius

Az első előterjesztés a polgármesteri hivatal szervezeti diagramjának megváltoztatása, a második az alkalmazottak bérének 10 százalékos csökkentése, a harmadik pedig a helyi tanácsosok illetményének, valamint a polgármester és az alpolgármester bérének 10 százalékos lefaragása.

Marcel Emil Sas Adăscăliţii kifejtette: a polgármesteri hivatalnak 160 alkalmazottja van, vagyis a városházán 81 személy dolgozik, a helyi rendőrségen 13, a lakosság-nyilvántartónál nyolc, a bölcsődében hat, az iskolai orvosi rendelőkben kilenc, segédszemélyzetként hét, a könyvtárban három, a kultúrházban három. Ez azt jelenti, hogy 160 személy kap fizetést a helyi költségvetésből. Az átszervezések nyomán megszűnne 20 állás a hivatalon belül, nyolc a helyi rendőrségen és egy a könyvtárban, maradna tehát 131 alkalmazott. A polgármester szerint ugyanakkor az éves bevétele az önkormányzatnak 3 millió euró, a személyi kiadásokra 2 millió euró megy el, az elbocsátásokkal pedig megtakarítanának félmillió eurót, amit befektetésekre fordítanának.

Reagálás

„Ameddig RMDSZ-es polgármestere volt Margittának, ilyesmire nem került sor. Mi fejlesztéseket hoztunk a városba, és mindig azon dolgoztunk, hogy a munkahelyek stabilak legyenek – nyilatkozta lapunknak Demian Zsolt alpolgármester, az RMDSZ margittai elnöke – A polgármestertől azt kértük már az elmúlt év végén, amikor elkezdte emlegetni az alkalmazottak számának csökkentését, hogy egy szakmai testület döntsön erről, illetve elemezze a helyzetet. Azt javasoltuk, hogy a bizottság tagja legyen a város főjegyzője, a szakszervezet részéről egy képviselő, és esetleg még egy vagy két személy, akiket ő akar. Furcsának találom amúgy, hogy miután megtörténnek az elbocsátások, a megmaradt alkalmazottak egy mínusz 10 százalékos bérmegvonást kapnak. Mindenhol a világon, ha valakiknek bővül a munkakörük, és több feladattal kell megbirkózniuk, akkor több pénzt kapnak, és nem kevesebbet”. Hozzátette: a polgármester azzal indokolja a bércsökkentést, hogy a bevételekhez képest jelentős összeg megy el bérkiadásokra. Holott a korábbi városvezetés 25 millió euró értékű projekteket hagyott a jelenleginek, melyek már alá vannak írva, csak a tendereztetés és a kivitelezés van hátra. „Ha a bércsökkentéssel megvalósulhatnak ezek a beruházások, akkor talán együtt tudnánk a személyi kiadások csökkentésével érteni, ellenkező esetben azonban nem, mert mi fejlődéspártiak vagyunk, és az emberek oldalán állunk” – fogalmazott Demian Zsolt, megjegyezve azt is, hogy a polgármester ígérete szerint a létszámlefaragás nem fogja negatívan befolyásolni a városházán nyújtott szolgáltatások minőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában