Beruházás

2020.12.05. 09:11

Jövőre kezdődik a nagyszabású munkálat a váradi Ghillányi úton

November 27-én írták alá a nagyváradi Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői út (Nufărul) felújításának kivitelezési szerződését.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében kiemeli, hogy a beruházást az Európai Unió Szektoriális Operatív Programjából finanszírozzák, a város önrésze mindössze három százalék. A munkálat magába foglalja a közút átalakítását, a villamossíneknél is történnek beavatkozások, zöldövezetet, bicikliutakat alakítanak ki, és víz- és csatornázási munkálatokra is sor kerül.

A kivitelezők a Drumuri Bihor, a Trameco és a Drum Asfalt cégek, a szerződés értéke 50.634.357 lej áfa nélkül, a kivitelezési időtartam húsz hónap, a munkálatok megkezdésétől számítva. A továbbiakban a közlemény kitér arra, hogy a felújításra váró útszakasz tulajdonképpel két utcából áll, melyek egymás folytatásának tekinthetők. A városba Félixfürdő felől bevezető Fürdői út hossza 1641 méter, a két sínpár hossza pedig 1540 méter.

A négysávos közút városba bevezető irányának jobb oldalán több helyen parkolóhelyek vannak, illetve változó szélességű járda. A közlemény nem említi, de tudvalevő, hogy a villamossínek és a tömbházak közötti részen lévő parkolóhelyeket felszámolják, helyettük bicikliutat építenek ki, az autóknak pedig a tömbházak mögött, a különböző kisutcákban csinálnak helyet úgy, hogy több házat kisajátítanak és lebontanak.

A Fürdői út folytatásaként tekinthető a Pece-hídtól kezdődő Ghillányi út, mely a történelmi városközpontig vezet. Az út hossza 1031,16, a villamossíneké pedig 1022 méter. Florin Birta polgármester a projekt kapcsán elmondta: „A jövő év elején, amint az időjárás megengedi, elkezdjük a munkálatokat. Átalakítjuk a közutat, melyen lesz négysávos autóút, villamospálya, ez utóbbi mindkét oldalán fasor lesz, továbbá zöldövezeteket, bicikliutat és járdát alakítunk ki. Az út másik oldalán marad csak a járda és a parkolóhelyek, amelyeket a járdaszegéllyel párhuzamosan helyezünk el. Intelligens villanyoszlopokat helyezünk ki, így a villamosoknak zöld útjuk lesz, és elérhetik ezáltal a harminc km/órás sebességet. Több mint két és fél kilométernyi utat és több mint hat kilométernyi járdát újítunk fel, továbbá több mint két kilométernyi bicikliutat és mintegy 48 ezer négyzetméternyi zöldövezetet alakítunk ki” – idézte a közlemény az elöljáró szavait.

Borítókép: az egyik látványterv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában