Modernizálás

2020.11.26. 08:40

Elkészült a szülészet-nőgyógyászat nyugati szárnyának a felújítása

Deja vu érzésük volt a nagyváradi újságíróknak tegnap délelőtt, hiszen két hónap leforgása alatt másodjára ismertették velük az illetékesek a nőgyógyászatosztály felújításának részleteit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pap István

A november 25-i és a szeptember 23-iki prezentáció közötti különbség az volt, hogy ezúttal a már végleg elkészült létesítményt mutatta meg a sajtósoknak dr. Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Klinikai Kórház igazgatója. Elöljáróban Florin Birta, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy a több mint húszmillió lejes beruházás eszközbeszerzési része a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg temesvári és debreceni partnerintézményekkel közösen, míg a beruházás épületfelújítási részének költségeiből nyolcmillió lej az egészségügyi minisztériumtól, 6,4 millió pedig a megyei kórház saját bevételeiből származik. Birta kiemelte: nem sok kórház dicsekedhet az országban azzal, hogy képes saját bevételeiből ekkora összeget befektetésre fordítani. Tudatta azt is, hogy a nagyváradi önkormányzat számára, illetve a város és a Bihar Megyei Tanács közötti együttműködés keretében is az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése prioritást jelent majd. Ebben a vonatkozásban példaként említette az új nagyváradi kórház építését a Vlădeasa utcán, ami a megye és a város első jelentős együttműködési projektje a most kezdődött ciklusban.

Felújítva

A továbbiakban Gheorghe Carp vette át a szót, elmondva azt, hogy a határon átnyúló együttműködési program keretében 5,4 millió értékben történt eszközbeszerzés, a legmodernebb gyógyászati berendezéseket vásárolták meg, ehhez az összeghez a kórház hozzáadott ötmillió lejt a többi szükséges műszer és berendezés megvételére. A városháza 900 ezer lejjel járult hozzá a költségekhez és százezer lej értékben szponzori támogatás is érkezett a beruházásra. A tavaly kezdődött munkálat során gyakorlatilag átépítették az épületrészt, a belső tereket átalakították, minden nyílászárót kicseréltek, liftet építettek az épülethez, és a közműhálózatot is teljesen kicserélték. Bevezették az orvosi gázokat, azaz oxigén-, nitrogén- és sűrített levegő tároló állomásokat is telepítettek a létesítménybe. „A felújított épületszárny megfelel a 21. századi orvosi, gyógyászati követelményeknek” – hangsúlyozta az igazgató.

A beszédek után az újságírókat végigvezették az immár elkészült létesítményen. A felújított épületrészben három műtőből álló blokkot építettek meg. A műtők közül kettő teljesen fel van szerelve, a harmadik pedig a kisebb beavatkozásoknak lesz fenntartva. Dr. Gheorghe Carp elmondta, hogy minden műtő laparoszkópos berendezéssel van ellátva. Hozzátette, hogy a kórház minden orvosa részt vett szakképzésen, így most már mindegyikük tud laparoszkópiás műtéteket végezni. Az eszközbeszerzési projekt keretében az említett laparoszkópos diagnosztikai berendezés mellett többek között defibrillátort, elektromos ágyat, teljesen felszerelt altatóberendezést, speciális világítórendszert, életfunkciókat monitorizáló berendezést, továbbá egy mozgókép-közvetítő rendszert is vásároltak, így az operációkat közvetíteni tudják az egyetemisták és az orvosok számára. Épült továbbá egy tízágyas intenzív osztály, amelyet közvetlenül a műtők mellett alakítottak ki, az első emeleten pedig a harminc helyes befogadóképességű nőgyógyászatosztály kapott helyet; itt két-, illetve háromágyas kórtermek vannak, mindegyik külön mellékhelyiséggel is rendelkezik.

Régi épület

Most, hogy elkészült a szülészet-nőgyógyászat új épületében a nyugati szárny felújítása, ide költözik át a nőgyógyászatosztály a régi épületből, melyet zsidó kórházként ismernek a régi váradiak. A sajtótájékoztatón jelen volt IIie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Nagyvárad volt polgármestere is, aki elárulta, hogy a régi zsidó kórház tulajdonjoga körül évek óta jogi vita van a helyi önkormányzat és a helyi zsidó közösség között. A legfőbb problémát az okozza, hogy a kérdésben még mindig nem hozott döntést az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság, így gyakorlatilag nincs mód arra, hogy a város megegyezzen a zsidó hitközséget képviselő szervezettel. Bolojan szerint egyértelmű, hogy az épület a zsidó hitközségé, de végülis mindegy lenne, hogyan dönt a bukaresti hatóság, csak döntene valahogy azért, hogy ezt követően a felek meg tudjanak egyezni valamilyen formában. Ilie Bolojan elárulta, hogy eredetileg a régi zsidó kórház mögött lévő, szintén a zsidó közösség által visszaigényelt telken akarták megépíteni az új váradi kórházat, de mivel a tulajdonjog kérdésében nem sikerült semmilyen előrelépést tenni, a helyi önkormányzat ezért mondott le erről a helyszínről, és választotta a Vlădeasa utcai területet.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában