Különös levél

2020.10.07. 09:04

Románul gratulált Soós Zoltánnak a Momentum

Soós Zoltán személyében 20 év után lett újra magyar városvezetője Marosvásárhelynek, Baja momentumos önkormányzata mégis egy román nyelvű levéllel köszöntötte az új polgármestert.

Forrás: Szekelyhon.ro

Húsz év elteltével ismét magyar polgármestere lett Marosvásárhelynek. A közel 60 ezer magyar lakost számláló székelyföldi városban Soós Zoltán diadalmaskodott, aki bár függetlenként szállt ringbe, mindkét nagy erdélyi magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatását is élvezte.

Soós győzelme már csak azért is felüdülést hozott a helyi magyarságnak, mert az előző polgármester, a román Dorin Florea rendre magyarellenes uszítással kívánt magának politikai tőkét kovácsolni. A 2018-as székely szabadság napja kapcsán például úgy fogalmazott: „Az lenne a legjobb, ha mindenki otthon maradna, és a családjával töltené a szombatot, a városban nincsenek kisebbségiek, mindenki egyenrangú.” Ezek fényében még inkább meglepő, hogy Baja baloldali önkormányzata románul köszöntötte a frissen megválasztott Soós Zoltánt. A 888.hu birtokába került román nyelvű gratulálólevelet Nyirati Klára, a város momentumos polgármestere és Preininger Rozália határon túli és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok írta alá.

Nyirati Klára pártjának elnöke, Fekete-Győr András a romániai önkormányzati választások előtt videóüzenetben kérte az erdélyi magyarokat, hogy a magyar jelöltek helyett a Momentum román testvérpárját, az USR PLUS-t támogassák. A 888.hu szerint az is elképzelhető, hogy a gratulálólevelet (melyből egy szóval sem derül ki, hogy Marosvásárhelynek újra magyar polgármestere lett és Soós Zoltán sincs nevesítve benne) már jó előre előkészítette a bajai polgármester, várva, hogy egy román jelölt diadalmaskodjon a székelyföldi városban. Mivel azonban ez nem történt meg, a levelet elküldték a választáson győztes Soós Zoltánnak.

Borítóképünkön: Soós Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában