Bojkott

2024.05.15. 15:35

Ciolacu: Felszólítom a múzeumi dolgozókat, hogy végezzék munkájukat, a zsarolásnak nem engedek

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán felszólította a múzeumi alkalmazottakat, hogy ne bojkottálják a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt, hangsúlyozva, hogy a problémáikat párbeszéddel lehet megoldani, nem 'zsarolással', aminek ő nem fog engedni.
A Konstancán tartózkodó miniszterelnököt az újságírók arra reagáltatták, hogy több múzeum is bejelentette, nem vesz részt a Múzeumok éjszakáján, az ágazat alacsony bérei miatt az alkalmazottak bojkottálni fogják a rendezvényt.
'Beszéltem a kulturális miniszterasszonnyal erről. Tudják, én is sok mindennel elégedetlen vagyok, de soha nem jutott eszembe, hogy bojkottáljam a gyerekek múzeumlátogatását. Önökön keresztül is felszólítom őket, hogy végezzék el munkájukat, amire alkalmazták őket. A helyzetről már tárgyaltam a kulturális és a pénzügyminiszterrel is, de egy ilyen zsarolásnak én nem fogok engedni' - hangsúlyozta Ciolacu.
Hozzátette, a helyzet megoldására a legmegfelelőbb út a párbeszéd, és jómaga minden esetben hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, és végigvenni a problémákat.
'Üzenem nekik: a zsarolásnak nem fogok engedni. Ha szükséges lesz, másképp intézzük a Múzeumok éjszakáját, nem probléma' - jelentette ki a kormányfő.
Az Alfa Kartellhez tartozó, a kulturális örökségvédelem területét képviselő szakszervezetek bejelentették, hogy május 18-án, a múzeumok világnapján tiltakozni fognak a kormány előtt az ágazat alulfinanszírozottsága és az alacsony bérek miatt.
A Grigore Antipa természettudományi múzeum szerdán bejelentette, hogy a dolgozóival szembeni szolidaritásból nem vesz részt a Múzeumok éjszakája idei kiadásán. Hasonló álláspontra helyezkedett a nemzeti művészeti múzeum és a nemzetei történelmi múzeum is.
A múzeumok és gyűjtemények országos bizottsága kedden szolidaritását fejezte ki a kulturális szakszervezetek követeléseivel szemben, reményét fejezve ki ugyanakkor, hogy a helyzet mielőbb megoldódik.
A Múzeumok éjszakájának szervezői bejelentették, hogy pénteken teszik közzé a rendezvényből kimaradó múzeumok listáját.
A Múzeumok éjszakájának idei kiadására május 18-án kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában