Színház

2024.05.15. 16:25

HolnapUtán fesztivál és évadzárás egy időben

Júniusban el lesznek kényeztetve a nagyváradi színházbarátok, hiszen alig fejeződik be a Mária Királyné Színház Rövid Dráma Fesztiválja, máris kezdődik a Szigligeti Színház eseménysorozata, a HolnapUtán Fesztivál, mely ráadásul idén egybeesik az évadzáró miniévad-sorozattal is.

Pap István

Az idén június 10–16. között rendezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált, melyen három kőszínházi előadás és három főiskolai társulat produkciója lesz látható, ugyanakkor a Szigligeti Színház is bemutat hármat 2023–2024-es évadjának előadásai közül. A programsorozat keretében tartja meg a színház az évadzáró gáláját is. A szervező Szigligeti Színház szerdán beharangozó sajtótájékoztatót is tartott a közelgő eseményekről, méghozzá a színház leendő büféjében, amely várhatóan június 1-től kezd majd működni. Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elöljáróban elmondta, hogy a HolnapUtán Fesztivál idei idényében is arra törekedtek, hogy fiatal pályakezdők előadásait is bemutassák a váradi közönségnek, hiszen nagyon fontos a főiskolák fiatal alkotóközösségei számára az, hogy munkájuk eredményét megmutathassák. Emellett pedig fesztiváldíjas vagy fesztiválokra jelölt előadások is láthatóak évről évre a HolnapUtán fesztivál programjában, és persze kiegészítő események is várják az érdeklődőket. A főigazgató kiemelte azt, hogy ebben az időszakban nagyon zsúfolt Nagyváradon a kulturális kínálat, többek között azért, mert politikai kampány van, ezért megsokasodnak az ingyenes kulturális rendezvények, amelyek mind konkurenciát jelentenek a színháznak, „ezért jobban oda kell figyelnünk arra, hogyan szólítjuk meg a jegyvásárlókat” – fogalmazott.

A továbbiakban Fazakas Márta, a HolnapUtán Fesztivál fő szervezője ismertette részletesen a programot. Előtte azonban kiemelte, hogy az idén összevonták és június 10–16. között együtt rendezik meg a HolnapUtán fesztivált és a Szigligeti Színház évadzáró miniévadját. Így áll össze a hármas szám jegyében a teljes program, mely három kőszínházi előadást, három főiskolai produkciót és a Szigligeti Színház három saját előadását foglalja magába. A meghívott társulatok mindegyike Székelyföldről érkezik idén, „mert fontos, hogy lássuk, hol tartanak, milyen szinten állnak, mi foglalkoztatja őket szakmailag” – jegyezte meg Fazakas Márta. A Csíki Játékszín a fesztivál nyitónapján, június 10-én este 7 órától lép fel a színházban Bertold Brecht Koldusopera című darabjával. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház június 13-án délután öt órától a Transilvania Stúdióban mutatja be az Exit című előadását, és ugyanaznap este hét órától a színházban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadása lesz látható. Az orosz Ivan Viripajev által 2017-ben írt, ma már kultikus, a világ több nyelvére lefordított darab rendezője Bocsárdi László.

Fiatal tehetségek

A főiskolások közül elsőként a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenész színművész növendékei mutatkoznak be Frontátvonulás című produkciójukkal, mely június 10-én, délután 5 órakor kezdődik a Transilvania Stúdióban. A Cseh Tamás és Bereményi Géza művéből készült előadást Krasznai Vilmos rendezte. Egy nappal később, június 11-én este hét órától szintén a Transilvania Stúdióban mutatják be a Hair című musicalt a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színművészet szakos hallgatói. Mivel a szervezők arra számítanak, hogy eziránt a közönségkedvenc darab iránt kiemelt érdeklődés lesz, ezért az előadást egy nappal később, június 12-én délután öt órától még egyszer eljátsszák a Transilvania Stúdióban. Június 14-én este hét órától kezdődik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterszakos színészosztályának Ex-terápia című előadása, a helyszín ugyancsak a Transilvania Stúdió.

Hazai pálya

A házigazda Szigligeti Színház június 14-én délután öt órától mutatja be a fesztivál keretében A padlás című előadását a színházban, június 16-án délután öt órától pedig az Állítsátok meg Arturo Uit! című előadást láthatja a nagyérdemű a Transilvania Stúdióban. Egy nappal korábban, június 15-én az Alíz csodaországban című előadás bemutatása után tartja meg a Szigligeti Színház az évadzáró társulati gáláját, melynek keretében kiosztják a Nívódíjakat, az Életműdíjat és a Közönségdíjat is. A díjakat az Albert Mária színházi szakíró, Szabó K. István rendező, Boka László irodalomtörténész és Szalay Tamás táncművész, koreográfus alkotta zsűri fogja odaítélni, kivéve természetesen a közönségdíjat, melyet a nézők szavazatai alapján adnak majd át. A nézők a www.szigligeti.ro honlap Közönségszavazás menüpontja alatt adhatják le voksukat az általuk ebben az évadban a legjobbnak tartott színművészre május 16-tól kezdve a gála napjáig, június 15-ig. A fesztiválra jegyek és bérletek már válthatók online. A bérlet ára 100 lej és magába foglal két nagyszínpadi, illetve egy stúdióelőadást.

Tűzvédelem és büfé

Egyébként a váradi színház főbejáratán felirat figyelmeztet arra, hogy az épület még nem felel meg a hatályban lévő tűzvédelmi előírásoknak. Ez szerencsére nem lesz sokáig így, ugyanis még ebben az évben befejeződik az összes olyan munkálat, ami szükséges ahhoz, hogy az épület megkapja végre a katasztrófavédelemtől a tűzvédelmi engedélyt. Czvikker Katalin ennek kapcsán elmondta, hogy egy nagyon hosszú folyamat közeledik a végéhez, ugyanis a négy évvel ezelőtt elkészített és jóváhagyott tűzvédelmi terv szerint mintegy tizenkét munkálatot kellett elvégezni az épületben ahhoz, hogy az ebből a szempontból biztonságos legyen. A legnagyobb munkálatok már megvannak, ezek közé tartozik a nézőtér alatti raktárak biztonságossá tétele biztonsági ajtókkal és füstdetektorral. Még három munkálat van hátra: az első és a második szinten be kell szerelni a füstdetektorokat és a vízrózsákat, biztonságosabb üveget kell beszerelni a fény- és hangtechnika kezelésére szolgáló technikai szoba ablakára, illetve tűzállóbb anyagból készült huzalokkal meg kell duplázni a tetőszerkezetet tartó huzalozást. Czvikker Katalin hozzátette, hogy ezek a tűzvédelmi kialakítások tették lehetővé azt, hogy ismét kiépíthessék a színház büféjének a működéséhez elengedhetetlen infrastruktúrát. Ezt kihasználva pedig várhatóan már június 1-én, a Rövid Dráma Fesztivál kezdetén megnyitja kapuit a régen várt létesítmény, hiszen mint azt a főigazgató elmondta, a színház épületének legutóbbi felújításának kezdete óta, azaz több mint tizenöt éve nem működött büfé a színházban. A büfé a román és a magyar színház mintegy 240 munkatársát, dolgozóját fogja kiszolgálni, illetve az előadások napján a közönséget is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában