Hajdú-Bihar

2007.09.04. 14:42

Úgy tűnik, működőképes a színház

<p>Debrecen – Az új struktúrában a Csokonai Színház működőképesnek látszik, a művészeti munka is sínen van, új igazgató viszont kell: a pályázatot a szeptember 27-ei közgyűlésen írhatják ki, eredmény az esztendő végére várható. <dia width="850" height="630" alt="Évadnyitó a Csokonai Színházban 2007.09.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_vadnyit__a_Csokonai_Sz_nh_zban_2007_09_04_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Évadnyitó a Csokonai Színházban 2007.09.04." /></a></dia>&nbsp<a href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/%C3%A9vadnyit%C3%B3_csok_szinh%C3%A1z.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

Többek között ez derült ki a Csokonai Színház keddi évadnyitó társulati ülésén, az alpolgármester bevezető szavaiból. Halász János azt is közölte: a színházhoz kinevezett önkormányzati biztos – Mádi Zoltán – szerződését december végéig meghosszabbítják, hogy az ügymenet folyamatos és zökkenőmentes legyen.

Nincs visszalépés

Vidnyánszki Attila művészeti vezető a nyári szakmai program értékelése mellett megismételte az évadzárón elmondott szavait: a Csokonai Színháznak meg kell találnia, meg kell fogalmaznia önmagát, mint ahogy minden magára adó színházi ember ezt teszi.

Utalva a folyamatban lévő nemzetközi együttműködési tárgyalásokra, jelezte: csöppet sem léptek vissza az eltervezettektől. Az évad legfontosabb feladata a további nézőszámcsökkenés megakadályozása, az évadterv összeállításakor ezt is igyekeztek figyelembe venni, könnyedebb darabokat is műsorra tűzve.

Voltak szomorú pillanatok

Mádi Zoltán önkormányzati biztos jelezte: a 2007. évi munkához az anyagi feltételek adottak, a színház fizetőképes. „A nem alaptevékenységbe tartozó dolgokat fájó szívvel megszüntettük” (például a színházi lapot, a filmes műhelyt), és „személyi döntéseket is hoztunk: kevesebben vagyunk, voltak szomorú pillanatok” – ismertette az önkormányzati biztos. Említete azt is: a bérletstruktúrát visszaállították a közönség által felfogható helyzetbe.

Az első vidéki operaház

Kocsár Balázs zeneigazgató felhívta a társulat figyelmét arra: nagyon fontos fázisába érkezett a debreceni operajátszás: önálló operaház jöhet létre, vidéken elsőként, Debrecenben. Ez, mint mondta, nagy kihívást hordoz magában – ám a társulat, többek között a BudaFest Nyári Zenei Fesztiválon, Verdi A végzet hatalma című művének előadás-sorozatával, már megmutatta alkalmasságát a feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!