ERDON Országos hírek

2013.01.15. 11:35

Siralmas a helyzet a kórházdecentralizáció után

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint a fejetlenül végrehajtott kórházdecentralizáció nyomán a hazai sürgősségi egészségügyi ellátórendszer siralmas állapotban van.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint a fejetlenül végrehajtott kórházdecentralizáció nyomán a hazai sürgősségi egészségügyi ellátórendszer siralmas állapotban van.

 

„Nem hiszem, hogy Románia, ahol a lakosság hetven százaléka szegény, fel lenne készülve arra, hogy áttérjen egy olyan rendszerre, amely a vizitdíjat is magában foglalja”, mondta Eugen Nicolaescu egészségügy miniszter múlt szombaton, Marosvásárhelyen egy sajtótájékoztatón. Véleménye szerint Románia még nincs felkészülve erre az áttérésre, hiszen a vizitdíj esetleges bevezetése előtt számos más problémát kell megoldani az egészségügyben, de azonnal hozzá is tette, hogy ebben a kérdésben nem egyedül ő dönt. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem ért egyet azzal sem, hogy otthonaikban ellenőrizzék azokat a betegeket, akik betegszabadságot vettek ki.

Várad a jó példa

Az egészségügyi miniszter szerint a kórházak decentralizációját logikátlanul, fejetlenül és elvtelenül hajtották végre, melynek nyomán csak nagyon kevés helyen mutatkozott meg e döntés pozitív hatása, az ország nagy részében a helyzet „siralmas”. Eugen Nicolăescu marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján „szuperpozitív” példaként említette Nagyváradot, ahol a helyi önkormányzat átvette a megyei kórházat, és komoly beruházásokat eszközölt a kórház fejlesztése érdekében, máshol azonban siralmas a helyzet. Nicolaescu kifejtette, hogy a sürgősségi ellátás állami, azaz egységes irányítás alatt kell, hogy működjön, ezért felkérte Raed Arafat államtitkárt, hogy készítsen egy helyzetfelmérést, melynek alapján dönteni lehessen arról, hogy a sürgősségi megyei és regionális kórházakat, a SMURD-egységeket valamint a mentőket ismét központi felügyelet alá helyezzék. Újságírók kérdéseire válaszolva azt is elmondta, hogy amíg a tervezett törvénymódosításokat el nem fogadják, addig nem váltja le azokat a kórházmenedzsereket, akiknek lejárt a mandátumuk, hanem ideiglenes jelleggel továbbra is betölthetik menedzseri funkciójukat. A menedzseri tisztségekre kiírt versenyvizsgákra a szükséges törvénymódosítások után kerül sor.

Teljesítményalapú béreket

Ugyancsak az említett sajtótájékoztatón beszélt a miniszter arról is, hogy teljesítmény alapú bérezési rendszert kíván bevezetni az egészségügyi rendszerben, mert úgy véli, ezzel nem csak hogy sikerül megtartani a jól képzett embereket, hanem sikerül majd be is vonzani szakembergárdást a rendszerbe. Véleménye szerint az egészségügyben dolgozókat ki kell vonni a közalkalmazotti státuszból, hogy megvalósítható lehessen a teljesítmény alapú bérezés. A miniszter hozzátette, hogy amíg nem módosítják a vonatkozó törvényeket, addig nem lehet fizetéseket emelni az egészségügyben, ráadásul a Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezmény is köti a román kormányt ebben a vonatkozásban. A miniszter előrejelzése szerint a 2014-es költségvetésben már az egészségügyi dolgozók fizetésemelésével fognak számolni.

Vissza az államiba

Nicolăescu bejelentette azt is, hogy a március 1-től életbe lépő egészségügyi keretszerződés megszünteti majd a magánkórházak közpénzekből való finanszírozásának lehetőségét. E döntés nyomán tíz százalékkal emelkedni fog az állami kórházak finanszírozására fordítható pénz, hiszen eddig az egészségbiztosítási alap mintegy tíz százalékát magán egészségügyi intézmények finanszírozására fordították. Az állami kórházak finanszírozását további 200 millió lejjel egészítik ki, mely összeget a kórházak az érzéstelenítésre és az intenzív terápiára fordíthatják majd. „Ha azok után, hogy ez a program működésbe lép, lesz még olyan kórház-, vagy osztályvezető, aki azt kéri a pácienstől, hogy hozzon magával gyógyszert vagy egyéb egészségügyi anyagokat, annak azonnal mennie kell majd” – szögezte le a tárcavezető. A magán egészségügyi intézményektől tervezett pénzelvonás kapcsán újságírók arról kérdezték Victor Ponta miniszterelnököt, hogy ez a döntés nem fogja e korlátozni a polgárok egészségügyi ellátáshoz való jogát. A kormányfő nemmel válaszolt a kérdésre, hiszen, mint kifejtette, az állami egészségügyi intézmények bárki számára hozzáférhetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!