Vizsgálat

2024.05.22. 09:12

Jóváhagyta a CSM a Vlad Pascu perét tárgyaló bírónő áthelyezési kérelmét

Illusztráció

Agerpres

Jóváhagyta kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege a Vlad Pascu perét tárgyaló Ioana Ancuţa Popoviciu bírónő áthelyezését a mangaliai bíróságról a konstancai bíróságra.
A döntés értelmében a bírónő június 1-től kezdi meg tevékenységét a konstancai bíróságon.
Alina Gorghiu igazságügyi miniszter egy kedd esti sajtótájékoztatón azt mondta ennek kapcsán, hogy a tavaly 2 Maion drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló Vlad Pascu büntetőperének további menetéről a mangaliai bíróság hivatott dönteni, de "megkönnyebbülés, hogy az oly sok negatív érzelmet keltő bírónő nélkül folytatódik az eljárás".
A CSM fegyelmi ügyekben eljáró bírói szekciója április 24-én elutasította az Igazságügyi Felügyelet (IJ) javaslatát, hogy az ellene zajló fegyelemi vizsgálat lezárásáig függesszék fel hivatalából a Vlad Pascu büntetőperét tárgyaló bírónőt.
Az Igazságügyi Felügyelet április 16-án jelentette be, hogy javasolja a CSM-nek Ioana Ancuţa Popoviciu hivatalból való felfüggesztését az ellene zajló fegyelmi eljárás lezárásáig. Ezt azzal indokolták, hogy "befolyásolhatja a fegyelmi eljárás pártatlan lefolytatását, és súlyosan alááshatja az igazságszolgáltatás tekintélyét", ha Popoviciu folytatja a bírói tevékenységet.
Vlad Pascu perének első, február 22-ei tárgyalása után a balesetben elhunyt egyik fiatal apja a tárgyalóteremből való távozásakor arról számolt be az újságíróknak, hogy a bírónő a fia hollétéről érdeklődött. "Megkérdezte tőlem, hogy itt van-e a fiam a teremben. Kérte a személyi igazolványát. Soha életemben nem láttam még ilyen bírót" - fakadt ki a férfi. Egy másik érintett szülő szerint Popoviciu felkészületlen volt és rágógumit rágott az ülés alatt.
Az Igazságügyi Felügyelet februárban jelentette be, hogy hivatalból vizsgálja a mangaliai bíróság bírájának magatartását. Közlésük szerint megvizsgálják, hogy a bíró áttanulmányozta-e a vádiratot a tárgyalás előtt, hogyan viselkedett a tárgyalóteremben, illetve fennáll-e valamilyen összeférhetetlensége ebben a perben.
Vlad Pascu ellen 2023 októberében emelt vádat a mangaliai ügyészség. A vádirat szerint tavaly augusztus 19-én az akkor 19 éves fiatalember bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott a tengerparti 2 Mai település bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült. A vádirat arra is kitér, hogy Vlad Pascu a gázolás után elhajtott a helyszínről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában