Praeis

2024.05.22. 08:52

Váradi jelenlét a Cannes-i Filmfesztiválon

A nagyváradi Méder Apor Tamás az operatőre a Praeis (El fog múlni) című kisjátékfilmnek, melyet beválogattak a Cannes-i Filmfesztivál diákfilmes versenyébe.

Forrás: Méder Apor Tamás személyes archívuma

Pap István 

A Cannes-i Filmfesztivál diákfilmeknek fenntartott La Cinef szekciójába az idén 18 alkotást válogattak be, köztük a litván Dovydas Drakšas Praeis (El fog múlni) című filmjét is, melynek alkotógárdájában négy magyar is szerepel: a nagyváradi Méder Apor Tamás, a film operatőre, illetve Dunai László vágó, Jeszenszky Tamás hangmester és Buruncz Ádám fővilágosító. Egy ilyen rangos filmfesztiválon részt venni már önmagában nagy teljesítmény, egyben nagy esély is a feltörekvő filmes generációnak, így Méder Tamásnak is, akivel még a május 23-i díjkiosztó előtt beszélgettünk. 

Méder Tamás a nagyváradi Ady Endre Líceumban végezte középiskolai tanulmányait, majd Dániában, illetve Kolozsváron a Sapientia Egyetemen tanult filmezést, ezt követően pedig elvégezett egy mesterképzést a London Film School-ban. A fiatal operatőr máris figyelemre méltó karriert futott be: a Summer Shade című rövidfilm (rendezte Shira Haimovici) 2020-ban elnyerte a BSC rövidfilm-versenyén a brit operatőrök szövetségének a díját, míg a 2023-ban forgatott Scorched Earth című filmet (rendezte Markela Kontaratoua) a 76. Locarnói Filmfesztiválon díjazták. Tamást beválasztották a Berlinale Talents tagjai közé, illetve soraiba választotta az Európai Filmakadémia.

És hogy miképpen alakul ki munkakapcsolat egy váradi operatőr és egy litván rendező között? „Úgy találkoztunk, hogy a lakótársam lett. Besétált megnézni, hogy milyen a lakás. Szóba került, milyen filmeket szeret, és azt mondta, hogy nagyon kedveli Michael Hanekét, úgyhogy rájöttem, hogy valószínűleg jól fogunk együtt dolgozni” – mesélte Méder Tamás, majd hozzátette: „Egyszóval a véletlen hozott össze minket, de a filmes közegben az ember a legtöbb esetben a véletlen folytán akad rá azokra, akikkel megtalálja a közös hangot”. Ennek az egymásra találásnak az eredménye a Praeis című alkotás, melynek forgatókönyvét is a rendező, Dovydas Drakšas írta. A film tulajdonképpen a fiatal litván alkotó vizsgamunkája, ami litván–brit koprodukcióban készült, de négy magyar is dolgozott benne. Méder Tamás elmondta, hogy ő vonta be ebbe a projektbe a három másik magyar filmest, Dunai László vágót, aki szintén sokáig élt Nagyváradon, valamint a csíkszeredai Jeszenszky Tamás hangmérnököt és Buruncz Ádám fővilágosítót is. A fiatal alkotóknak ez az első filmjük, ami bekerül a Cannes-i Filmfesztivál mezőnyébe. Méder Tamás elmondta, hogy a Praeis – a címet magyarra így lehetne fordítani: El fog múlni – a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején játszódik Litvániában, de bármely kelet-európai országba oda lehetne képzelni. Egy apa–lány kapcsolatot boncolgat: a cigarettacsempész apát nagyon szereti a lánya, és mindenben próbálja támogatni, noha tisztában van vele, hogy ezzel kockázatokat és áldozatot vállal, és az apa is érzékeli, hogy nincs jó hatással a lányára.

 

Máris siker 

Az operatőr kiemelte: már önmagában az óriási siker, hogy ott lehetnek Cannes-ban, „ha nyernénk, az csak extra lenne amellett, hogy az ember itt lehet” – fogalmazott. Egy fesztivál ugyanis nem egy munka lezárása – bár kétségtelenül nagy öröm és elégtétel, hogy egy jó filmet készítettek, mondta Méder Tamás –, hanem valójában a munka kezdete, mert a filmfesztiválokon sok filmes szakemberrel lehet találkozni, és lehet fókuszálni a következő projektekre. Ez utóbbiakból pedig van bőven: „A jövő héten már Magyarországon leszek, ahol az első magyar rövidfilmemet fogom készíteni. Azután Los Angelesbe megyek egy másik rövidfilmet leforgatni. A közeljövőben lesz egy görögországi film, és egy Londonban, amit leforgatok, a jövő évben pedig elkészítem az első nagyjátékfilmemet New Yorkban.” A magyarországi munkára visszatérve elmondta: „Én tíz éve elköltöztem otthonról, és azóta nem dolgoztam sem Romániában, sem Magyarországon. Én nagyon szeretném azt, ha az erdélyi magyar film ki tudna lépni abból a félholt állapotból, amiben jelenleg van. Szeretnék azon dolgozni, hogy fejlődjön az otthoni magyar filmgyártás. Van ebben egy lokálpatrióta érzés, ezért is »húzok bele« más magyar kollégákat is” – fogalmazott. 

Filmes ars poeticájáról szólva Méder Tamás elárulta, hogy többnyire drámákon dolgozik. Olyan filmeket szeret készíteni, „melyek úgy szórakoztatnak, hogy szólnak is valamiről, és egy kicsit elgondolkodtatnak. Nem szeretem az olyan filmeket, amelyek megválaszolnak egy kérdést, hanem azokat szeretem, amelyek feltesznek egy kérdést, a néző pedig önmaga kell gondolkozzon azon, hogy mit érez, vagy hogy mit szeretne belelátni”. A rendező–operatőr munkakapcsolatról szólva elmondta, hogy annak jellege alapvetően a rendezőtől függ. Vannak olyanok, akiknek nagyon határozott vizuális elképzelésük van arról, hogy milyen legyen a filmjük, ez esetben az operatőr csak amolyan beosztott. „De ez a ritkább eset, mert kevésbé szórakoztató az, amikor csak ott vagyok, hogy megmondják, mit csináljak. Általában sok kreatív szabadságot kapok. Minden film különböző nyelvet kíván meg, és amikor elkezdünk forgatni valamit, az én feladatom az, hogy javaslatokat tegyek arra, hogyan láttassuk azt a nyelvet, amit a film beszélni akar” – fejtette ki Méder Tamás. 

A Cannes-i Filmfesztivál idei La Cinef-díját május 23- án adják át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában