ERDON Helyi hírek

2011.12.02. 12:41

Együttműködések szociális szolgáltatásra

Bihar megye - Együttműködési megállapodást kötött az Érmihályfalvi Egészségügy-Szociális Központ a Balmazújvárosi Kistérségi Humánszolgáltató Központtal (BKHK) a napokban. Ettől mindkét fél szolgáltatásainak fejlődését várja.

 

 

Karsai Attila, az érmihályfalvi központ vezetője kérdésünkre elmondta, az egykori Állami Gazdaság irodaépületében lévő intézmény rendbetett részét immár 100%-ban "belakták", ami azt jelenti, hogy míg más településeken esetleg megszűnnek a 2003-ban létrehozott központok, addig ők 20-ról 30-ra növelték az ágyak számát, és mindegyik foglalt is. Az ápoltak közül 17 helyi, a többiek Szentjánosról, Margittáról, Bogyoszlóról, Semjénből, Székelyhídról, Köbölkútról, Gálospetriből, sőt, Nagyváradról, Tatarosról (Brusturi) és Alsódernáról (Dernişoara) érkeztek. Várólistájuk is van, melyre még Szatmár megyéből is íratkoztak, sőt, egy érmihályfalváról elszármazott kettős állampolgár Újlétáról (Hajdú-Bihar megye) szeretne hazakerülni.

 

Országos találkozó

 

"Hallantni akarunk magunkról, megmutatni, hogy szolgáltatásaink nem rosszabbak mint hasonló intézményeké bárhol az országban", fogalmazott az igazgató. Ennek a megmutatkozásnak a jegyében nem csak szórólapokat készítettek, de a www.camsvalea.tk honlapjukon bárki "benézhet" hozzájuk. Az elmúlt hónapban Marosújváron (Ocna Mureş, Fehér megye) az ország minden részéből érkezett szociális intézményvezetők társaságában vett részt Karsai Attila egy találkozón, ahol elhagzott: a Megyei Tanácsokhoz tartozó intézményeknek nincsenek financiális gondjaik, ellentétben a jórész helyi önkormányzati pénzből élőkkel, mint az érmihályfalvi. "Mégis szükség van ránk, hiszen az otthonban lakók közül 13-an azonnal hajléktalanok lennének, ha mi kitennénk őket", fejtette ki az igazgató. A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá, melytől azt várják: jobban boldoguljanak.

 

Balmazújvárosi társak

 

A napokban pedig Érmihályfalva egyik testvérvárosának, Balmazújvárosnak hasonló, ám sokrétűbb feladatot ellátó intézményével, a Kistérségi Humánszolgáltató Központtal állapodtak meg együttműködésről. A BKHK vezetőivel már az idei Nyíló Akác Napokon találkoztak Érmihályfalván, aztán az Idősek Világnapján "odaát", és november 29-én, egy munkalátogatás során alá is írtak egy együttműködési megállapodást. Ennek keretében közös pályázatokra, tapasztalatcserékre lesz lehetőség, de olyan kézzelfogható szakmai segítségre is, hogy például a balmazújvárosiak pszihológusa rendszeresen átlátogatna az érmihályfalvi intézménybe, ahol nincs - és az állások "jegelése" miatt nem is lehet - hasonló szakember. További együttműködést terveznek a szintén határon túli Nyíracsád szociális intézményével is.

 

Ünnepekre készülve

 

Az ünnepkre az érmihályfalvi Egészségügy-Szociális Központban is készülnek. A saját szűkös anyagi lehetőságeik mellett számítanak adományokra is: a helyi élelmiszerüzletekben urnákat helyeztek el, és aki úgy gondolja, az ezekbe bedobott adományaival hozzájárulhat az otthonban élők szerény megajándékozásához.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!