ERDON Helyi hírek

2010.12.13. 15:24

A lakók feladata a járda takarítása

<p>Szatmár megye — A családiházak, tömbházlakások előtti részt az ott lakók kötelesek tisztán tartani, és a frissen hullott havat is elseperni — tudtuk meg a Szatmárnémeti Közösségi Rendőrség munkatársától, Balint Eudochiától.</p>

Arról, hogy kinek a feladata a járdák tisztán tartása, a Szatmárnémeti Helyi Tanács 2006/243 határozata (http://www.satu-mare.ro/consiliu/hotarari/2006/11/HCL%20243.html) rendelkezik, tudtuk meg a Szatmárnémeti Közösségi Rendőrség munkatársától, Balint Eudochiától. Azaz az intézmények, a tömbházak és családi házak előtt található járdarész rendben tartása az ott élők feladata – és nem csak télen. A határozat gyakorlatba ültetése úgy zajlik, hogy ha a szatmárnémeti járőrök azt tapasztalják, hogy a járdáról nem seperték el a havat, akkor első körben szóban figyelmeztetik az ott élő állampolgárt. Arról igyekszenek meggyőzni őt, hogy egy olyan kötelességének kell eleget tenni, ami mindenkinek a javára válik. A szóbeli figyelmeztetést követően néhány óra múlva újra ellenőrzik azt a helyszínt, ahol a hanyagságot tapasztalták. Az esetek többségében az az eredmény, hogy aki megígérte a rendrakást, állja is adott szavát.

Működik is/nem is

Azt a hivatal munkatársa is elismerte, a meggyőzésnek ez a módszere a családi házaknál működik, és a bejegyzett lakóközösségeknél. Előbbieknél a gazda dolga, utóbbiaknál a fizetett takarító személyzet feladatai közzé tartozik a hóeltakarítás (is). Ahol nincs megalakulva a lakóközösség, ott nincs kit figyelmeztetni, és nincs kit megbüntetni – ott a jóérzésű és kötelességtudó embereken múlik minden. Ami a bírságokat illeti a közösségi rendőrség munkatársai ezen a télen még nem figyelmeztettek, nem róttak ki büntetést. Ami a 2009/2010–es idényt illetti 5 esetben szóban figyelmeztettek, pénzbírságot nem kellett adni.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!