Gazdaság

2024.04.16. 12:06

Nemzetközi szakértők szerint már semmi sem indokolja az állam beavatkozását az energiaárakba

Illusztráció

Agerpres

Már semmi sem indokolja az állam beavatkozását a romániai energiaárakba - állapították meg az Intelligens Energia Egyesület keddi szakmai rendezvényén felszólaló nemzetközi szakértők, emlékeztetve arra, hogy az árak korlátozásának és kompenzálásának költségeit közvetve a polgárok fizetik ki.
'Nem látjuk indokoltnak a piac további szabályozását. Ez nem vezet semmi jóra. Reméljük, hogy ezeket az intézkedéseket leállítják vagy felfüggesztik' - jelentette ki Doug Wood, az Európai Energiakereskedők Szövetségének képviselője.
Aura Săbăduş, az ICIS londoni tanácsadó cég vezető szakértője hangsúlyozta, hogy az államnak csak a kiszolgáltatott személyeket kellene támogatnia, mivel a fogyasztók egy része válság idején megengedheti a magas energiaárak kifizetését. Kifejtette, hogy az árak szabályozásának bumeránghatása van, az adók emelését eredményezi. 'Pontosan ez történik most Romániában és más országokban. Az ársapka nem égből pottyant ajándék. Nekünk, adófizetőknek kell fizetnünk érte. Az állami beavatkozás torzítja a piacot' - jelentette ki.
Lukács Levente, a Central European Gas Hub AG vezető ügyfélkapcsolati szakértője szerint az energiapiacot csak a versenyképesség kárára lehet szabályozni. Felszólalásában elmondta, hogy ma számos romániai energiavállalat a túlélésért küzd az állami beavatkozások miatt. Szerinte egyes cégek ezért már ki is vonultak Romániából.
Kérdésre válaszolva Aura Săbăduş elmondta, hogy az állam azért nem bízik a szabadpiacban, mert a politikusok nem értik meg a működését. 'Számukra a szabadpiac egyet jelent a manipulációval. Azt akarják, hogy az emberek függővé váljanak tőlük. Ezt láttuk a régió más országaiban is. A centralizált gazdaság még mindig él a politikusok fejében' - magyarázta.
A konferencián részt vevő nemzetközi szakértők tanácsokat is adtak a román hatóságoknak: tartsák tiszteletben az európai szabályozást, ne avatkozzanak be az energiapiacba, készüljenek fel a piac deregulációjára most, amikor az árak alacsonyak. Az adók csökkentését és befektetőbarát környezet megteremtését is javasolták, illetve azt, hogy ne a politikai hovatartozás, hanem a szakértelem alapján nevezzék ki az állami vállalatok vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában