Egészségügy

2024.04.16. 18:05

Létrejött az égési sérültek országos jegyzéke

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Létrehozta az égési sérültek országos jegyzékét a Grigore Alexandrescu sürgősségi gyermekkórház plasztikai sebészeti, helyreállító mikrosebészeti és égésisérült-klinikája - jelentette be kedden az intézmény képviselője, Dan Mircea Enescu orvosprofesszor.
Az adatbázis a súlyos égési sérüléseket szenvedett felnőtt és gyermek pácienseket és kezelésüket tartja nyilván, hogy a szakorvosok hozzáférést nyerjenek a beteg kórlapjához és kórtörténetéhez. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában kevés égési sérültet tudnak ellátni, és hogy szükség van egy új, országos vagy regionális bőrbank létrehozására.
Dan Mircea Enescu adatai szerint Romániában évente több mint tízezer gyermek szenved égési sérüléseket, amelyek sürgősségi orvosi ellátást igényelnek. Közülük körülbelül 100-ra tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik válságos állapotba kerülnek, és hónapokig, vagy akár évekig tartó kezelésre szorulnak.
A klinika által kezdeményezett kampány keretében brosúrákat, szórólapokat, oktató jellegű képregényt, tinédzsereknek szóló folyóiratot, hangjátékot, dokumentumfilmet készítettek, valamint oktató jellegű videókat az elsősegélynyújtásról. Ezek ingyenesen megtekinthetők és letölthetők a kampány hivatalos honlapjáról, a www.stop-arsuri.ro oldalról.
Dan Mircea Enescu bejelentette, hogy több mint 700 hátrányos helyzetű család kapott ingyenes elsősegélycsomagot égési sérülések esetére, illetve képzést az elsősegélynyújtás módjáról, és több mint 100 súlyos égési sérült gyermek pedig ingyenes kompressziós felszerelést, kenőcsöket és hegcsökkentő kezelést.
Elmondta, hogy 20 vidéki településen végeztek megelőző tevékenységeket, az iskolákban elsősegélynyújtó tanfolyamokat tartottak, és a képzéshez nehezen hozzáférő területeken 3000 családorvost tájékoztattak az égési sérülések helyes kezeléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában