Sztrájk

2024.03.20. 09:01

Két órán keresztül szünetelt a munka szinte valamennyi postahivatalban

Forrás: Facebook/BNS

Agerpres

Az ország szinte valamennyi postahivatalában beszüntették a munkát szerda reggel a Romániai Postai Alkalmazottak Szakszervezetéhez (SLPR) tartozó dolgozók.
Az érdekvédelem tájékoztatása szerint a figyelmeztető sztrájk 8 órától 10 óráig tartott. Ez idő alatt a SLPR és az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) más tagszervezeteinek tagjai sztrájkőrséget álltak a Román Posta központi székhelye előtt.
A BNS alelnöke, Mircea Burlacu kedden jelentette be, hogy figyelmeztető sztrájkra készülnek a postai alkalmazottak, és ha nem sikerül megállapodni a kollektív munkaszerződésről, általános sztrájkot hirdetnek.
Burlacu elmondta, a postai alkalmazottak általános munkabeszüntetését több mint ötmillió nyugdíjas szenvedné meg, aki nem kapja meg a nyugdíját, illetve azok a hátrányos helyzetű családok és személyek, akiknek a postai alkalmazottak kézbesítik a különféle szociális segélyeket. Nem beszélve az igazságszolgáltatás akadozásáról, tekintettel arra, hogy a postások kézbesítik a bírósági idézéseket is - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a vállalat vezetősége nem akar engedni a kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalásokon. Emlékeztetett arra, hogy a Román Posta alkalmazottainak több mint kétharmadát minimálbérrel javadalmazzák. Emiatt nettó 400 lejes fizetésemelést és a hűségpótlék 5 és 10 százalék közötti növelését kérik. További kérésük az volt, hogy a kollektív munkaszerződés jogokat és kötelezettségeket szabályozó részének a korábbi egyeztetéseken elfogadott szövege ne változzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában