Kijelentés

2024.03.19. 12:01

Szerdától figyelmeztető sztrájkot tartanak és általános sztrájkra készülnek a postai alkalmazottak

Forrás: Román Posta

Agerpres

A Román Posta alkalmazottai szerda reggel 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, és ha nem sikerül megállapodni a kollektív munkaszerződésről, általános sztrájkot hirdetnek - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Mircea Burlacu.
Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) alelnöke elmondta, a postai alkalmazottak általános munkabeszüntetését több mint ötmillió nyugdíjas szenvedné meg, aki nem kapja meg a nyugdíját, illetve azok a hátrányos helyzetű családok és személyek, akiknek a postai alkalmazottak kézbesítik a különféle szociális segélyeket. Nem beszélve az igazságszolgáltatás akadozásáról, tekintettel arra, hogy a postások kézbesítik a bírósági idézéseket is - tette hozzá.
Burlacu közölte, hogy a vállalat vezetősége nem akar engedni a kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalásokon. Emlékeztetett arra, hogy a Román Posta alkalmazottainak több mint kétharmadát minimálbérrel javadalmazzák. Emiatt nettó 400 lejes fizetésemelést és a hűségpótlék 5 és 10 százalék közötti növelését kérik. További kérésük az volt, hogy a kollektív munkaszerződés jogokat és kötelezettségeket szabályozó részének a korábbi egyeztetéseken elfogadott szövege ne változzon.
A szakszervezeti vezető a vállalat vezérigazgatóját okolta a tárgyalások elakadásáért. Szerinte Valentin Ştefant 'soha nem érdekelte' a kollektív munkaszerződés, másokat küldött el maga helyett az egyeztetésekre, akiket a Román Posta igazgatótanácsa nem hatalmazott fel a vállalat érdekeinek képviseletére. Felidézte: a törvényes előírásokkal szembemenve a vezérigazgató korábban azt is megüzente az alkalmazottaknak, hogy a vállalatban nincs szükség kollektív munkaszerződésre. Ehelyett megállapodott egy szakszervezettel egy más jellegű szerződésben. "Egy olyan szakszervezettel, amelyet a Román Posta két vezérigazgatója - a korábbi és a jelenlegi - közreműködésével hoztak létre a kollektív munkaszerződés megkerüléséért" - magyarázta.
Burlacu leszögezte: az alkalmazottak legtöbb öt napon belül általános sztrájkba lépnek, ha kéréseik nem oldódnak meg.
A román postavállalat (CNPR) február 27-én közölte, hogy megállapodott a Postások és Csomagkézbesítők Országos Szakszervezetével (SNPC) egy 250 lejes fizetésemelésről és a bérek további növeléséről novemberben.
A BNS és a Romániai Postai Alkalmazottak Szakszervezete (SLPR) ezt a megállapodást "megalapozatlannak és jogellenesnek" minősítette, arra hivatkozva, hogy a vállalat igazgatótanácsa nem hatalmazta fel Valentin Ştefan vezérigazgatót az aláírására. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a SNPC nem reprezentatív szakszervezet és nem tud kollektív tárgyalásokat folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában