Ipar

2024.02.10. 10:05

Ciolacu: A román ipar létezik és fejlődik, a dolgok jó irányba haladnak

Forrás: Facebook

Agerpres

Bár sokan az ellenkezőjét állítják, a román ipar létezik és fejlődik, a dolgok a jó irányban haladnak - jelentette ki pénteken, a konstancai hajógyárban tett látogatása után a kormányfő. „Azt hiszem, túl sok szó esik arról, hogy Romániában már nincs ipar, hogy már nem fejlesztjük az ipart, hogy minden összeomlott. Higgyék el nekem, a román ipar fejlődik és létezik” - mondta az újságíróknak Marcel Ciolacu, leszögezve, hogy meggyőződését a konstancai hajógyárban tett látogatása mellett a korábban a Dacia mioveni-i és a Ford craiovai gyárában tett látogatásai is megerősítik. Hozzátetette: a gazdasági adatok is erre utalnak, mivel 2023-ban Románia 1,3 százalékkal többet exportált és 3,2 százalékkal kevesebbet importált. „Véleményem szerint a dolgok jó irányban haladnak” - szögezte le, hozzátéve ugyanakkor, hogy az államnak bátorítania kell a beruházásokat az ipar területén is.
Rámutatott még, hogy az egyik legnagyobb probléma, amivel a befektetők küzdenek, az a jól képzett munkaerő hiánya.
„A Fordnál, a Daciánál és itt a konstancai hajógyárban is a szakképzett munkaerő jelenti a legnagyobb problémát. A munkaadókkal, a szakszervezetekkel, az oktatási, illetve a munkaügyi minisztériummal együtt fel kell gyorsítanunk a duális képzésre vonatkozó országos terv kidolgozását” - fogalmazott a miniszterelnök. Ciolacu szerint 'sokkal több szakképzett munkaerőre van szükség' az ipar megfelelő fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában