Hőenergia

2024.04.29. 08:16

Várhatóan maradnak a fűtésárak Nagyváradon

Az áfa emelkedése miatt a nagyváradi helyi tanács megemelte a hőenergia árát, de a lakosság ugyanannyit fog fizetni a fűtésért, mint eddig, a különbözetet az önkormányzat állja.

Illusztráció

BN-összeállítás

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadta a lakossági hőenergia árának emelését: az elosztó hálózatra csatlakoztatott fogyasztók esetében az új ár 527 lej gigakalóriánként, a saját hőközponttal rendelkező fogyasztók számára pedig 477 lej/gigakalória. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert megnőtt a hőenergia áfája. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a november 1. és március 31. közötti időszakban, azaz a fűtési szezonban öt százalék a hőenergiára kivetett áfa, míg a tavaszi és a nyári időszakban 19 százalék az áfa.

Jó hír azonban, mint ahogy erre Florin Birta polgármester a határozattervezet napirendi ponti vitáján felhívta a figyelmet, hogy ez a változás nem érinti a váradiak családi kasszáját, ugyanis az áfaemeléssel járó áremelés különbözetét az önkormányzat fizeti a lakossági fogyasztók helyett. A határozat a helyi tanács liberális frakciójának igen szavazataival lett elfogadva, az ellenzéki RMDSZ és PSD tartózkodott. Az így elfogadott határozat értelmében idén októberig, amikor elkezdődik az új fűtésszezon, az elosztóhálózatra csatlakoztatott lakossági fogyasztóknak 397 lejes áron számlázzák ki a hőenergia fogyasztást, csakúgy, mint eddig, a 68 lejről 130 lejre emelkedő különbözetet pedig támogatás formájában a helyi költségvetésből fizetik ki. Akiknek saját hőközpontjuk van, továbbra is 361 lejt fizetnek minden egyes elfogyasztott gigakalória hőenergia után. Az ő esetükben 60 lejről 116 lejre emelkedett az árkülönbözet, amit szintén a helyi költségvetésből fizetnek. A nem lakossági fogyasztók esetében nem módosul a hőenergia áfája, így most ármódosítás sem történt. Ez azt jelenti, hogy a szállító hálózatra csatlakoztatott nem lakossági fogyasztók továbbra is 670 lej/gigakalória árat fizetnek a hőenergiáért, míg az elosztó hálózaton lévő nem lakossági fogyasztók esetében is maradt a 798 lej/gigakalória ár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában