Kormányülés

2024.01.18. 14:13

Ciolacu: A gazdákat támogató intézkedéseket fogad el csütörtöki ülésén a kormány

Agerpres

A mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket fogad el csütörtöki ülésén a kormány - közölte a kabinet ülésének elején a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu emlékeztetett, hogy a kormány képviselői egyeztetést folytattak az utcára vonult mezőgazdasági termelőkkel és a nagy gazdaszervezetek képviselőivel is, és jogosnak tartják a követeléseiket. "Ígéretet tettünk arra, hogy megoldjuk a problémáikat. Betartjuk a szavunkat" - fogalmazott.
Hozzátette, egyebek mellett jóváhagyja a kormány a 2022. őszi vetésű növények után a növénytermesztőknek megítélt hektáronként 100 eurós támogatást. Becsléseik szerint mintegy 162 ezer kedvezményezettje lesz az intézkedésnek, amely csaknem 250 millió euróval terheli meg a költségvetést.
Egy másik döntéssel egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, és törvénybe foglalják, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál.
Emellett első olvasatban tárgyalja a kabinet azt a jogszabályjavaslatot, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását a 2023-ban aszálykárokat szenvedett gazdák számára. A kormány támogatja az intézkedést, és együttműködnek a Román Nemzeti Bankkal, a pénzintézetekkel, valamint a Versenytanáccsal a kezdeményezés minél jobb kivitelezése érdekében - mondta Marcel Ciolacu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában