Támogatás

2023.12.18. 13:54

Környezetvédelmi minisztérium: A legfelsőbb bíróság lezárta a Zöldház programot érintő pert; a program újraindulhat

Illusztráció

Agerpres

A legfelsőbb bíróság december 13-ai ülésén tudomásul vette, hogy a Dhelectric System kft. visszavonta a keresetét, így a szeptember végén felfüggesztett Zöldház programot újra lehet indítani - tájékoztatott hétfőn a környezetvédelmi minisztérium.
A Zöldház programot szeptember 26-án a nagyváradi ítélőtába utasítására függesztették fel, miután a napelemeket forgalmazó nagyváradi vállalkozás beperelte a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságát (AFM), amiért kizárták a program lebonyolításából.
Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére a peres felek novemberben tárgyalóasztalhoz ültek, és a Dhelectric System kft. beleegyezett a keresete visszavonásába, ha az AFM újabb pályázatot hirdet a szerelőcégeknek a program lebonyolításában való részvételre. Amikor az AFM eleget tett ennek a kérésnek, a Dhelectric System a legfelsőbb bíróságnak és a nagyváradi ítélőtáblának is jelezte, hogy visszavonja a keresetét.
Fechet megköszönte a bíráknak a gyors döntést, amely nyomán újraindulhat a Zöldház program. Emlékeztetett, hogy a minisztérium nem várta meg az ítételethirdetést, amelyik akár a jövő év közepéig is elhúzódhatott volna, inkább támogatta a peren kívüli egyezséget, és kiírta az újabb pályázatot a szerelőcégek számára. Erre a kiírásra 93 vállalkozás jelentkezett, pályázataik elbírálása hamarosan véget ér - magyarázta a miniszter, hozzátéve: reméli, még az idén újabb áramfejlesztő napelemek kerülnek a romániai házakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában