Labdarúgás

2024.05.07. 17:14

Bihar FC: a legjobb akadémiákkal is felvették a versenyt a váradiak

Minden várakozást felülmúlóan szerepelt Athénban a Bihar FC U14-es csapata, a rangos Elite Neon Kupa nemzetközi seregszemlén.

Jósa Attila 

A nagyváradi klubot a Sorin Pop edző által vezetett U14- es csapat képviselte a görög fővárosban, egy olyan megmérettetésen, amelyre évről évre a legnagyobb akadémiák is elküldik fiataljaikat. Az idei kiírás során a görög élcsapatokon kívül (Olympiakosz Pireusz, AEK Athén, Panathinaikosz) olyan klubok is ott szerepeltek a meghívottak között, mint az osztrák RB Salzburg, a holland FC Twente és az angol Liverpool, de az Elite Neon Kupán nemzetközi hírű egyesületek is részt vettek az elmúlt években, többek között a Bayern München, a Borussia Dortmund, az FC Koppenhága, a Galatasaray Isztambul, a Juventus, a Manchester City, az AC Milan és a Paris Saint-Germain. Hosszú évek után ez volt az első nemzetközileg is jegyzett utánpótlástorna, amelyen a Stelian Farcău, az ifjúsági központ koordinátora által irányított Bihar FC Akadémia egyik csapata részt vett, a klub vezetői szerint pedig ez fontos lépés lehet annak érdekében, hogy az egykor remek utánpótlásműhelyéről is ismert piros-kék egyesület viszszatérhessen az ifjúsági labdarúgás elitjébe. 
A múlt héten rendezett Elite Neon Cup első napján a váradi játékosok az Oxford United ellen játszottak, és 0–0-s döntetlent értek el, majd szintén osztozkodtak a pontokon az Olympiakosz Pireusz ellen (2–2). A csoportkör utolsó fordulójában Sorin Pop tanítványai Raul Paul (2), Casian Lăzău és Gál Denisz góljaival 4–1-re legyőzték az addigi éllovas Alexandros Kilkis Academy csapatát, ezzel pedig a kvartett élére ugrottak. A H csoportot a Bihar FC nyerte 5 ponttal, a váradiakat az Alexandros Kilkis Academy követte 4 ponttal, az Oxford United 2 ponttal és az Olympiakosz Pireusz egy ponttal. A csoportgyőzelem után „megnőtt az étvágya” a fiatal labdarúgóknak, az egyenes kieséses szakaszban a Bihar FC egy újabb bravúros eredményt elérve 1–0-ra legyőzte a German Athletic Academyt, amivel a 48 résztvevő közül a legjobb 8 csapat közé kvalifikálta magát. A Bihar FC U14-es alakulata a negyeddöntőben a torna egyik legsikeresebb akadémiája, a Panathinaikosz Athén ellen játszott. Kiegyenlített mérkőzésen, amelyen a bihari labdarúgók teljesen egyenrangú félként küzdöttek, három perccel a vége előtt a görögök 2–1-re alakították az eredményt, amivel végül bebiztosították az elődöntőbe jutásukat. A váradiak gólját Raul Paul szerezte. 
„Ezek az eredmények újabb megerősítését jelentik annak, hogy a klub profi stratégiát valósít meg, rövid távon (feljutás a II. Ligába), és hosszú távon egyaránt (nemzetközi szinten jegyzett akadémia építése). A klub vezetősége gratulál az U14- es csapatnak, a stábnak, a szülőknek és mindazoknak, akik hisznek az akadémia projektjében, amely oly fontos a bihari futball jövője szempontjából” – olvasható a nagyváradi futballklub sajtóközleményében. 
Az U14-es tornát a brazil Red Bull Bragantino nyerte, miután a döntőben 3–1 arányban legyőzte a Liverpool FC-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában