Beruházás

2024.05.07. 16:58

Nyáron kezdődhet az aluljáró-építés

A nagyváradi önkormányzat a múlt héten nyújtotta be finanszírozásra a 2021–2027 Közötti Észak-Nyugati Regionális Programhoz a Vitéz/Decebal út és a Körös/Vladimirescu utca kereszteződésébe tervezett közúti aluljáró megvalósításának a projektjét.

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

A beruházás becsült értéke 112 millió lej, azaz mintegy 22,5 millió euró, és hozzá tartozik nyolc elektromos busz beszerzése is. A vissza nem térítendő támogatás közel 45 millió lej, vagyis mintegy 9 millió euró. A felüljáró építésének a munkálatai várhatóan már idén nyáron, a szünidő alatt megkezdődnek, hogy a forgalomban minél kevesebb fennakadást okozzanak. 

A kivitelező kiválasztására kiírt pályázat jelenleg is zajlik, összesen 73 cég pályázik különböző vegyesvállalatokban a munkálatok elvégzésére. „A Decebal sugárút és a Tudor Vladimirescu utca kereszteződésében lévő közúti aluljáró megvalósítása a közbeszerzési szakaszban van. Ugyanakkor az elektromos buszokra vonatkozó közbeszerzési pályázat véglegesítése is folyamatban van” – közölte az önkormányzat. A leendő aluljáró 11,9 méter hosszú és 25 méter széles lesz, és mindkét irányban egy-egy sávval rendelkezik majd. A Sztaroveszky (Magheru) úton épült aluljáróhoz hasonlóan az úttesttel párhuzamosan egy gyalogos átjárót is kialakítanak. A 36,8 méter hosszú és 3 méter széles gyalogos átjárónak a végein lépcsők és liftek lesznek a mozgássérültek, a babakocsis anyukák és a kerékpárosok számára.

 

Az új aluljáró a Körös–Mester/Meșteșugarilor utca mobilitási folyosó része lesz. A komplex infrastrukturális beruházás magába foglalja a Körös utca négysávosra szélesítését Őssi negyed felé, egy aluljáró építését a Körös és az Oneștilor utca kereszteződésében, menetirányonként kétsávos útvonal létesítését a Lăpușului utcán, valamint egy felüljáró építését a Meșteșugarilor utca végén, amely keresztezi majd a körgyűrűt és a vasútvonalat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában