CNAS

2023.11.20. 14:47

Rafila: Az Országos Egészségbiztosító Pénztár idén további költségvetés-kiegészítésekre számíthat

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) költségvetését több részletben egészíti ki a kormány, hogy biztosítva legyen az év végéig az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása.
A B1Tv-nek nyilatkozó tárcavezető hétfőn elmondta, hogy a CNAS azért kapott a napokban a kért 4,2 milliárd lej helyett mindössze 1,7 milliárd lejt, mert csak ekkora összeg állt rendelkezésre az államkasszában.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az intézmény az év végéig újabb költségvetés-kiegészítésekre számíthat a kormány tartalékalapjából vagy más forrásokból, és lesz miből fedeznie a kiadásait.
A miniszter túlzóaknak nevezte azokat az állításokat, miszerint akad olyan kórház, amelyik csak 300 lejt kapott a CNAS-től a bérek kifizetésére. 'Ha csak 300 lejt utaltak egy kórháznak, az nem azt jelenti, hogy csak ekkora a költségvetése' - magyarázta.
Közölte azt is, hogy a CNAS-nak átutalt 1,7 milliárd lej a napokban eljut a kórházakhoz. Hangsúlyozta: egyeztetett a pénzügyminiszterrel, és nem áll fenn az a veszélye, hogy ne legyen pénz az egészségügyi szolgáltatások kifizetésére. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az orvosi felszerelések, gyógyszerek és közüzemi szolgáltatások költségei az utóbbi időben jelentősen nőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában