Tervezet

2023.11.15. 10:45

Elfogadta a szenátus az új nyugdíjtörvény tervezetét

Illusztráció

Agerpres

Elfogadta kedd este a szenátus az új nyugdíjtörvény kormány által beterjesztett tervezetét, amelynek értelmében jövőre több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra. A jogszabályjavaslat 85 támogató és hat elutasító szavazatot kapott, 19 szenátor tartózkodott. A szenátus által elfogadott módosító indítványok többségét a kormánypártok terjesztették be. 
A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként november 20-án, hétfőn - döntötte el szerdai ülésén az alsóház házbizottsága. A képviselők november 17-éig, péntekig nyújthatnak be módosító javaslatokat a tervezethez, amelyet hétfőn 10 órakor kezdődő ülésén véleményez az alsóház munkaügyi bizottsága, majd a plénum is megvitatja.
A tervezet szerint 2024. január elsejétől 13,8 százalékkal 1785 lejről 2032 lejre nő a nyugdíjpont értéke, 2024. szeptember elsejétől pedig ismét nőni fognak a nyugdíjak az új képlet szerinti újraszámolás nyomán.
A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy a nyugdíjjogosultságot legalább 15 év járulékfizetés után lehet megszerezni, de ebbe az időszakba nem számítják bele a nem járulékfizetéses időszakokat (egyetemi tanulmányok, katonai szolgálat, betegszabadság, munkanélküliség, kitoloncolás, börtön vagy politikai fogva tartás ideje). Ugyanakkor a nők nyugdíjkorhatára 2035-ig fokozatosan eléri a férfiakét, és 65 év lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában