Támogatás

2023.11.07. 19:04

Adrian Câciu: Románia legalább 10 milliárd eurót hívna le a jövőre az uniós alapokból

Forrás: Facebook

Agerpres

Románia legalább 10 milliárd eurót hívna le a jövő évben az uniós alapokból - jelentette ki kedden az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter.
Adrian Câciu sajtótájékoztatóján elmondta, a 2021 és 2027 közötti uniós fejlesztési ciklus pályázati kiírásainak egy része már megjelent, ezek értéke eddig 18 milliárd euró. A lehívható összeg az év végéig 21 milliárd euróra nő, 2024 közepére pedig el fogja érni a 49 milliárd eurót.
A tárcavezető hangsúlyozta, az EU-csatlakozást követő években Románia átlagban évi 4-5 milliárd euró uniós támogatást hívott le. 2022-re ez az összeg 10 milliárd euróra nőtt, és ez a "minimális lehívási célkitűzés" 2024-re is. Hozzátette azonban, hogy ebbe nem számolták bele az országnak az uniós helyreállítási alapból járó összegeket, amelyekből a becslések szerint 4-4,5 milliárd eurót használnak fel jövőre.
Ehhez adódik még hozzá a REPowerEU elnevezésű tervvel Románia által lehívható 1,4 milliárd euró, amelynek legalább a 40 százalékát felhasználnák 2024-ben, részben a háztartások energiahatékonyságánák növelését, részben a napelemek és napelem-akkumulátorok beszerzését támogató programokra - magyarázta a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában