Kolozs megye

2023.11.27. 13:12

A környezetvédelmi miniszter részt vett az ország első regionális italcsomagolás-válogató központjának bonchidai megnyitóján

Forrás: stiri.tvr.ro

Agerpres

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter hétfőn részt vett az ország első regionális italcsomagolás-válogató központjának megnyitóján, amelyet a Kolozs megyei Bonchida községben hozott létre a betétdíjas visszaváltási rendszert működtető ReturRO vállalat.
Az eseményen a tárcavezető elmondta, hogy ez a létesítmény egyike azoknak a központoknak, ahová majd a Romániában évente visszaváltott 7 milliárd italcsomagolás kerül. Kijelentette, hogy a látottak alapján bizakodóan várja a visszaváltási rendszer november 30-i beindítását. 'A legújabb technológiát alkalmazza ez a beruházás, és azt hiszem, készen állunk a rendszer beüzemelésére' - fogalmazott a politikus.
Videóbejelentkezésében Marcel Ciolacu miniszterelnök történelmi eseménynek nevezte a bonchidai központ megnyitását. 'Az első regionális begyűjtőközpont megnyitása az országos program hivatalos elindítását jelzi. Ez az eddigi legambiciózusabb körforgásos gazdasági beruházás megvalósításának történelmi pillanata' - fogalmazott a kormányfő.
November 30-ától a romániaiak 50 banis betétdíjat fizetnek az üzletekben vásárolt italokért (víz, üdítő, sör, cider, bor, tömény italok). Az ital elfogyasztása után a csomagolást leadhatják az üzletekben létrehozott visszaváltási pontoknál, és a pénztárgépes nyugta felmutatása nélkül visszakapják a betétdíjat.
A visszaváltási rendszert működtető RetuRO vállalat teljes egészében a rendszer további fejlesztésére fordítja az esetleges nyereségét. Az államnak a környezetvédelmi minisztérium révén 20 százalékos részesedése van a vállalatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában