Viharos szél

2023.11.19. 12:59

A cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja és a szélturbinák egy része is leállt az időjárás miatt

Automatikusan leállt szombat este a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja a kedvezőtlen időjárás miatt - tájékoztatott az energiaügyi minisztérium.

Forrás: digi24.ro

Agerpres

A tárca közleménye szerint a reaktorblokk leállása biztonságosan, az ilyen helyzetekre tervezett eljárásnak megfelelően történt, az atomerőmű működése, a személyzete, a lakosság és a környezet nem került veszélybe.

A minisztérium tájékoztatása szerint szombat este a heves szél miatt sorra leálltak a szélturbinák is, ezért jelenleg a hazai szélerőművek a megszokott 2400 megawatt helyett csak 1400 megawatt villamos energiát termelnek. A cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkjának és a szélturbinák egy részének a leállása együttesen 1700 megawattos hiányt okozott a romániai energiarendszerben. Ezt az energiadeficitet azonban a Hidroelectrica vízerőműveiben termelt árammal sikerült pótolni – részletezte a minisztérium.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi közlése szerint narancssárga jelzésű riasztás volt érvényben szombat 16 órától vasárnap 10 óráig Moldva déli részén, Munténia keleti részén és Dobrudzsában, ahol a szél sebessége elérte az óránkénti 85-90 kilométert, a lehulló csapadék mennyisége pedig 40-60 liter volt négyzetméterenként. A havas eső az éjszaka folyamán havazássá változott, a tengerparton pedig viharos erejű szél volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában