Bejelentés

2023.10.18. 15:05

Egyszerű indítványt nyújt be az USR Marcel Boloş pénzügyminiszter ellen

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán bejelentette, hogy egyszerű indítványt nyújt be Marcel Boloş pénzügyminiszter ellen.
A bejelentés előzménye, hogy az alkotmánybíróság alkotmányosnak nyilvánította a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvényt.
Az USR szerdai közleménye szerint az alkotmánybíróság 'igazságtalan' döntést hozott, amelynek nyomán nőni fognak az adók, miközben a különnyugdíjak 'érintetlenek maradnak'. Az ellenzéki párt Marcel Boloşt azzal vádolja, hogy 'a szakadék szélére taszította' a román gazdaságot, Marcel Ciolacu kormányfőt pedig azzal, hogy 'a politikai érdekeit a románok jóléte fölé helyezi'.
Az USR elnöke, Cătălin Drulă emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróságnak küldött beadványában a párt 'oldalakon keresztül sorolta' az adóemelések alkotmányellenességére vonatkozó érveit. Ennek ellenére a testület elnöke, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt képviselője, Marian Enache elutasította a kifogásaikat. Drulă szerint ez voltaképpen politikai döntés volt.
A pártelnök közölte azt is, hogy a Marcel Boloş elleni egyszerű indítvánnyal az USR fel akarja hívni a figyelmet a kormány adópolitikájának tarthatatlanságára.
Az alkotmánybíróság elnöke szerdán kijelentette, hogy a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvény elfogadtatásának eljárása, azaz a parlament előtti kormányzati felelősségvállalás megfelelt az alkotmány követelményeinek és az alkotmánybírósági esetjognak.
Marian Enache tájékoztatása szerint a bírák megállapították, hogy a parlament nem lépte túl a mérlegelési jogkörét a pénzügyi és adóügyi kérdésekben a normakontroll kérelmezői által kifogásolt törvénycikkek elfogadásakor. Ezért az alkotmánybíróság többségi szavazással elutasította az ellenzéki pártok beadványát, és alkotmányosnak nyilvánította a törvényt - részletezte a testület elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában