Oktatási minisztérium

2023.10.27. 14:57

Csaknem 460 ezer tanuló részesül érdemösztöndíjban

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Országszerte összesen 459.883 tanuló részesül érdemösztöndíjban és 736.635 kap szociális ösztöndíjat - közölte pénteken az oktatási minisztérium. A tárca közleménye értelmében a megyei tanfelügyelőségeknek október 25-éig kellett kimutatást küldeniük arról, hogy az egyes ösztöndíj-kategóriáknak hány kedvezményezettjük van.
Az összesített adatok szerint a nemzetközi tantárgyversenyeken jól teljesítő tanulóknak járó I-es típusú kiválósági ösztöndíjat 170, a hazai tantárgyversenyeken jól teljesítő tanulóknak járó II-es típusú kiválósági ösztöndíjat 2750, szakiskolai ösztöndíjat 82.512 tanuló kap. A kiskorú anyáknak szánt ösztöndíjnak 731 kedvezményezettje van.
A minisztérium tájékoztatásában emlékeztetnek, hogy az új törvényi előírások szerint minden osztályban a legjobb eredményeket elért tanulók 30 százaléka érdemösztöndíjra jogosult. Az érdemösztöndíjjal „a cél a tanulói közösség többi tagjához viszonyított egyéni fejlődés ösztönzése és a tanulói eredmények országos átlagának javítása” - szögezték le.
Az oktatási minisztérium csütörtökön közölte, hogy kategóriákra lebontott kimutatást kér az ösztöndíjakról hétfőre a tanfelügyelőségektől. Az érdemösztöndíjak esetében a tanulmányi átlag szerinti lebontást is tartalmaznia kell a kimutatásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában