Különnyugdíj

2023.08.03. 16:26

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a román parlamentet, hogy módosítsa a különnyugdíjak törvényét

Rendkívüli ülésszakra hívják össze jövő héten a kétkamarás román parlamentet, hogy az alkotmánybíróság észrevételeinek megfelelően módosítsa a nem járulékalapú különnyugdíjak törvényét - jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Fotó: Nagy Noemi

MTI

A politikus Facebook-bejegyzésében rámutatott: a törvénynek mielőbb hatályba kell lépnie ahhoz, hogy Románia hozzáférhessen az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében elkülönített uniós alapokhoz. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a különnyugdíjak miatt elveszítsük az európai forrásokat!” - idézte a miniszterelnök bejegyzését az Agerpres hírügynökség. Ciolacu hozzátette: felkérte az igazságügyi minisztert, hogy jövő hétig dolgozza ki törvénymódosító javaslatait az alkotmánybíróság által megfogalmazott kifogások figyelembevételével.
Nem sokkal később a kisebbik koalíciós párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Alina Gorghiu igazságügyi miniszter ugyancsak a Facebookon azt válaszolta a kormányfő nyilvános bejelentésére, hogy a törvénymódosítás a parlament hatásköre, az igazságügyi tárca legfeljebb "segíthet" néhány módosító javaslat megfogalmazásában, miután egyeztetett a legfelsőbb bírói tanáccsal (CSM), a legfőbb ügyészséggel és a legfelsőbb bírósággal.
A PNL és PSD között a különnyugdíjak, a megnövekedett költségveti hiány, valamint a kilátásba helyezett költséglefaragások és adóemelések kapcsán nyilvános szóváltás alakult ki. Robert Sighiartau PNL-alelnök szerint a szociáldemokrata kormányfőnek "hátrébb kellene lépnie", miután a különnyugdíjakról szóló, a PSD által előterjesztett törvény elbukta az alkotmányossági kontrollt, és így kétségessé vált, hogy Románia lehívhatja-e a PNRR második, 3 milliárd eurós részletét.
Marcel Ciolacu és Sorin Grindeanu, a PSD két vezető politikusa válaszképpen azt üzente a liberálisoknak, hogy a PSD-kormány 2019-es leváltása után hatalomra került "szerencsétlen" (Ludovic Orban és Florin Citu vezette) liberális kormányok tehetnek arról, hogy Románia eladósodott, és az egyedüli tagország, amely ellen túlzottdeficit-eljárást folytat az Európai Bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában