Fizetés

2023.08.11. 11:49

Júniusban 57 lejjel 4600 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában

Idén májushoz viszonyítva 57 lejjel (1,3 százalékkal) 4600 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában - közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Illusztráció

Agerpres

A bruttó átlagbér 7364 lej volt júniusban, 135 lejjel (1,9 százalékkal) nagyobb, mint 2023 májusában.
A legnagyobb nettó átlagbért - 10.862 lejt - a kőolaj-feldolgozó ágazatban jegyezték, a legkisebbet - 2525 lejt - a vendéglátóiparban.
Az előző év azonos hónapjához képest 15,7 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.
Júniusban a gazdasági ágazatok legnagyobb részében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest, ami a különféle alkalmi juttatásoknak (negyedéves, féléves, éves vagy különleges teljesítményért járó bónuszok), a természetbeni és pénzbeli juttatásoknak, a nettó nyereségből származó összegeknek és egyéb juttatásoknak (beleértve az utalványokat is) tudható be. A nettó átlagbér növekedéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése is hozzájárult - közölte az INS.
A legjelentősebb átlagbér-növekedést a kiadói ágazatban (21,3 százalék) és a szénkitermelésben (17,9 százalék) jegyezték. Ezzel szemben a kőolaj- és földgázkitermelésben 10,2, az érckitermelésben 9,3 százalékkal csökkent az átlagbér.
Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a közigazgatásban 0,8 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,5 százalékkal csökkent, a tanügyben 1,5 százalékkal nőtt az átlagbér júniusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában