Tusványos

2023.07.19. 13:05

Hivatalosan is elkezdődött a 32. Tusványos

„A béke ideje” mottóval szerda délelőtt hivatalosan is megkezdődött Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – Tusványos. A megnyitón felszólalók köszöntőbeszédükben a béke fontosságát, a nemzetek közötti megbékélést és Tusványos alapértékeit is érintették.

Forrás: hargitanepe.ro

Fotó: MTI/Veres Nándor

Hargita Népe

„A béke ideje” mottóval hivatalosan is megkezdődött a vasárnap hajnalig tartó 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Tusnádfürdőn megszervezett fesztivál számos érdekes programot kínál. A koncertek már kedd este megkezdődtek, a hivatalos megnyitót szerdán délelőtt tartották, a hagyományokhoz híven, a Lőrincz Csaba sátorban. Tusványos hivatalos megnyitója közös imával és áldással kezdődött.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Popa Ilona erdélyi főszervező elmondta: az eseményt több mint hatvan partnerrel közösen szervezték, a fesztivál harminc rendezvényhelyszínen mintegy ötszáz különböző programmal várja az érdeklődőket, ahol szinte ezer előadó és meghívott vesz részt.
Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az idei évben első alkalommal a tusnádfürdői önkormányzat is társszervező. A szombati előadással kapcsolatban kiemelte: lesznek hívatlan vendégek, mindenkit arra kért, hogy legyünk toleránsak, mutassuk meg, hogy valóban itt van a béke ideje.

Fotó: MTI/Veres Nándor / Forrás: hargitanepe.ro

Bálványos alapértékeiből nem engednek

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke úgy fogalmazott: Tusványos a szabadegyetem és a fesztivál házasítása, ezáltal ez több mint szabadegyetem és több mint fesztivál. Beszédében kifejtette: töretlenül megmaradt az a szándék, hogy az induláskor választott és felmutatott értékeket megőrizzék a szervezőkben és minden résztvevőben. „Azért vagyunk itt, hogy a béke idejét éljük meg együtt. Tusványos minden évben üzen a világnak, közvetlen és tágabb környezetünknek, idén a béke idejével üzenünk. Üzenjük együtt a világnak, hogy a béke idejében hiszünk, mert az mindig időszerű. Nem akarjuk elfogadni, hogy a párbeszéd helyett a lebutított, félelemre és törzsi ösztönre épülő politikát akarjuk gyakorolni, meg kell próbálnunk ez ellen tenni. Üzenjük együtt, hogy az együttműködésnek, az egymást kiegészítő stratégiáknak akarunk helyet adni, és ennek jegyében készülünk 2024-ben a választásokra is” – emelte ki Toró T. Tibor. Hozzátette: történelemhamisításra nem építhető nemzetek közötti megbékélés. „Hamis politikai tőkére nem építhető sem stabil hatalom, sem állami közigazgatás, sem társadalmi béke. Sokkal több közös érdek és érték köti össze helyi közösségeinket, nemzeteinket, országainkat, mint ami elválaszt. Ezekre stabil jövő építhető. Üzenjük mindenkinek, hogy Bálványos alapértékeiből több mint harminc év után sem engedünk, ezeket vállaljuk” - hangzott el.
A megnyitón Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára hangsúlyozta: Tusványoson lehetőség van arra, hogy nemzetpolitikáról, politikáról, közéletről beszélgessenek, de a kikapcsolódás is helyet kap. Ez nemcsak közéleti, politikai fórum és nemzetpolitikai szabadegyetem, hanem Erdély és a Kárpát-medence életében kiemelten fontos kulturális és közéleti rendezvény, fogalmazott. Elmondta: két évkezdetet tartanak számon, január elsejét és Tusványos kezdetét, ugyanis itt lehetőség adódik az előző évet kiértékelni, elemezni, meghatározni, hogy melyek azok a fontos pontok, amiket erősíteni kell. „Az elmúlt évtized legnagyobb megvalósítása, legfontosabb eredménye az, hogy a nemzeti összetartozást sikerült megerősítenünk. Az elmúlt időszaknak és közös erőfeszítéseinknek köszönhetően újra egységes magyar Kárpát-medencéről tudunk beszélni, ha kultúrára, oktatásra vagy sportra gondolunk” – emelte ki Potápi Árpád János. Zárásképp nyomatékosította: Tusványos szabad köztársaságban mindenki egyenlő.

Fotó: MTI/Veres Nándor

A párbeszéd fóruma vagyunk, és a párbeszéd segít

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke köszöntőjében a béke fontosságát több vonatkozásban is érintette. Elmondta: Tusványos 1990 óta a béke szigete, vannak alapvető értékeik, eszméik, melyeket hordoznak, és nem akarják elengedni ezeket.
A béke fontosságának vonatkozása a háború is, nemzedékünk ilyen közel nem volt még háborúhoz, mint amit most átélünk, és Magyarország ebben a helyzetben a béke útját választotta, mondta Németh Zsolt kiemelve: „nem hiszünk a háború katonai megoldásában.” Ugyanakkor hozzátette: rendkívüli módon vigyázni kell arra, hogy a háború végén semmiképp ne a vesztesek oldalán kössünk ki. Mint fogalmazott, egy kulturális háborúnak is részesei vagyunk a nyugati világban és azon túl is, ahol azt tapasztaljuk, hogy alapvető értékek kérdőjelződnek meg. Kulturális önvédelemre van szükség, ehhez pedig Magyarországnak szövetségesekre van szüksége, jelentette ki a politikus. A béke idejének utolsó vonatkozása, melyet Németh Zsolt kiemelt, a lelki békesség, melyekről a lelkipásztorok is szóltak korábban. „Nem szabad felülnünk a provokációknak, ugyanakkor legyünk segítőkészek, határozottak és figyelmesek, ha hívatlan vendéggel találkozunk, különösen szombaton, ne rettenjünk meg. A párbeszéd fóruma vagyunk, és a párbeszéd segít” – hívta fel a figyelmet. Köszöntőbeszédét azzal zárta: a macikkal ne kezdeményezzünk párbeszédet, mert „azok gyakran félbeszakítanak”.
A megnyitó végén Popa Ilona erdélyi főszervező technikai információkat osztott meg a résztvevőkkel. Mint részletezte: a szombati nagy előadáson való részvétel regisztrációhoz között, a Lőrincz Csaba sátor előadásai pedig élőben követhetők a fesztivál Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában