Csere

2023.06.12. 16:16

A miniszterelnök bejelentette lemondását, kezdődik az új kormány megalakításának eljárása

Forrás: gov.ro

Agerpres

Ezáltal Románia rendszerváltás utáni történetében először fordul elő, hogy két párt (a PNL és a PSD) közötti miniszterelnök-cserével alakuljon új kormány.
Az alkotmányos eljárás szerint Nicolae Ciucă kormányfő továbbítja a lemondását az államfőnek, aki kibocsátja a tisztség megüresedéséről szóló dekrétumot.
A kormány működését szabályozó törvény szerint az államfő a kormány valamelyik tagját ügyvivő miniszterelnöknek nevezi ki az új kabinet megalakulásáig.
Ezután az alkotmánynak megfelelően az államfő konzultációra hívja a pártokat az elnöki hivatalba, és az egyeztetések után megnevezi a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltet.
A jelenlegi koalíció megállapodása szerint ez a jelölt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke lesz.
A kijelölt miniszterelnöknek 10 nap áll a rendelkezésére bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormányprogramra és a miniszterek listájára.
A kormányprogramot és a miniszterek névsorát együttes ülésen vitatja meg a képviselőház és a szenátus. A parlament minősített többséggel szavaz bizalmat a kormánynak.
A házszabály szerint a bizalmi szavazás időpontjáról, illetve a képviselők és szenátorok összehívásáról a parlament összevont házbizottsága dönt. Az ülést a kormányprogram és a miniszterek listájának kézbevételétől számított 15 napon belül meg kell tartani.
A miniszterjelölteket a bizalmi szavazás előtt együttes ülésen meghallgatják a képviselőház és a szenátus illetékes házbizottságai. A testületek véleményezik a jelöltek alkalmasságát a tisztségre. Negatív véleményezés esetén a miniszterelnök javasolhat egy új jelöltet, vagy kitarthat az eredeti jelölt mellett.
A miniszterelnök-jelölt a képviselőház és a szenátus együttes ülésén ismerteti kormánya programját és minisztereinek listáját, a parlamenti frakciók pedig kérésükre kifejthetik álláspontjukat az új kormány összetételével és programjával kapcsolatban.
A parlamenti vita végén szavazásra bocsátják az új kormány beiktatását. A szavazás titkos.
A bizalmi szavazásról szóló parlamenti határozatot a két házelnök aláírásával továbbítják az államfőnek, aki kinevezi a kormány tagjait.
Az alkotmány szerint a miniszterelnök és a kormány tagjai az államfő jelenlétében egyenként leteszik a hivatali esküt. Az új kormány és a miniszterek mandátuma az eskütétel időpontjában kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában