Fake news

2022.02.24. 17:08

Vigyázat, álhír terjed a kötelező katonaság bevezetéséről Romániában!

Erdon-összeállítás

 

A román védelmi minisztérium arra figyelmeztette csütörtök délután Románia állampolgárait, hogy „RO-Alert” üzenet formájában terjed álhír arról, hogy az orosz-ukrán válság csütörtök hajnali fejleményei következtében az országban ismét kötelezővé vált a katonaság.

A szomszédos Ukrajnában történt ma reggeli események következtében automatikusan életbe lép a 312/28.IV.2014.-es rendelet. Ennek értelmében, amennyiben ön 20 és 35 év közötti, jelentkezzen az önhöz legközelebbi katonai létesítményben legfeljebb 72 órán belül! – áll a hamis üzenetben.

 

A védelmi minisztérium hangsúlyozza, Romániában a kötelező katonai szolgálatot 2005-ben beszüntették, ez pedig jelenleg is fennáll. Hozzáteszik, kizárólag abban az esetben vezethetik be ismét a kötelező katonaságot, ha az országban háborús, mozgósítási vagy ostromállapot áll fenn.

Azzal kapcsolatban nem közöltek információt, hogy az álhírterjesztők hogyan küldhettek ki egészen hivatalosnak tűnő, „RO-Alert” értesítéseket.

Nagyon fontos, hogy kizárólag hivatalos, hiteles forrásokból tájékozódjunk – teszik hozzá, csatolva a weboldalt, ahol a katonaságra vonatkozó jogszabályok részletesen böngészhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában