Hideg

2022.01.12. 12:25

Szilágy megyében mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet

A Szilágy megyei Kémeren -20,2 Celsius fokot mutatott a hőmérő, ezzel a völgykatlanban megbúvó településen mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban keddről szerdára virradó éjszaka.

Forrás: Kémer, Szilágy megye, Romámia/Facebook

A Severe Weather Alert Sălaj (SWAS) csoport amatőr meteorológusai által felállított meteorológiai állomáson jegyzett értéket az Országos Meteorológiai Szolgálat adataival is összehasonlították. 

„A január 11–12 közötti éjszaka Szilágy megye Románia hideg pólusává vált, a SWAS kémeri állomásán ugyanis -20,2 Celsius fokot regisztráltak. A hőmérséklet annyira lecsökkent, hogy hidegebb volt, mint a hegytetőkön, az Omu, Bâlea Lac, Vigyázó, a Csalhó Tóka állomásain, utóbbival múlt este azonos hőmérsékletet mértünk, de alacsonyabb volt a hőmérséklet az ország e téren legismertebb medencéiben, Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Maroshéviz térségében mért értékeknél is” - olvasható a Severe Weather Alert Facebook-bejegyzésében. A szokatlan jelenséget az ország észak-nyugati térsége felől gyorsan tisztuló égbolttal magyarázzák, az ország többi részében ugyanis még felhős időjárás volt tapasztalható, illetve Szilágy megye északi, nyugati, valamint észak-nyugati részén megmaradt nagyobb hóréteg is közrejátszhatott a rekordalacsony hőmérsékletben.

A Severe Weather Alert – Sălaj amatőr meteorológusokból álló csoport, amelynek tagjai 2021-től kezdődően a megye több pontján is meteorológiai állomásokat állítottak fel és Facebook-oldalukon rendszeresen, Szilágy és a környező megyéket érintő időjárás-előrejelzéseket tesznek közzé.

(Forrás digi24.ro)

Címkék#hideg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában