Spontán tiltakozás

2021.03.26. 12:10

Metrósztrájk borította fel a közlekedést pénteken a fővárosban

FRISSÍTÉS!

A Metrorex alkalmazottainak képviselői megértették, hogy fontos abbahagyniuk a tiltakozó akciót, a metróközlekedés szombaton újraindul a fővárosban – jelentette ki péntek este Alin Stoica bukaresti prefektus.

'Az emberek megértették, hogy fontos abbahagyniuk a tiltakozó akciót. Holnap reggeltől újraindul a közlekedés' – mondta Stoica a prefektusi hivatalban, ahol a bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) és a romániai szabad szakszervezetek országos szövetségének (CNSLR Frăţia) képviselői, a vállalat vezetősége és a tüntető alkalmazottak képviselői tárgyaltak a nap folyamán.

A prefektus hangsúlyozta, hogy ő nem vett részt a Metrorex és a szakszervezetek közötti egyeztetéseken, csupán közvetített a felek között, lehetővé tette közöttük a megbeszélést azzal, hogy tárgyalásra hívta őket.

A bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) tagjai péntek reggel kezdtek spontán tiltakozásba, megbénítva ezzel a föld alatti tömegközlekedést. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írta, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre. „Bár a szakszervezeti akciót indokolatlannak véljük, nem kockáztathatjuk az emberek életét” – nyomatékosították.

*

A metrósztrájknak semmi köze a metróállomások területén működő üzlethelyiségekhez, a spontán munkakonfliktust azért robbantották ki az alkalmazottak, mert a Metrorex csökkenteni akarja a munkások bérét és a személyzet egy részének elbocsátására készül – nyilatkozta péntek este az AGERPRES hírügynökségnek Ion Rădoi, a bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) elnöke.

Ion Rădoi szerint az alkalmazottak elégedetlensége miatt várható volt a munkakonfliktus kirobbanása.

A szakszervezeti vezető azonban azt állította, hogy a sztrájknak semmi köze a metróállomások területén működő üzlethelyiségekhez, amint azt a szállítási minisztérium állította.

A bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) tagjai péntek reggel kezdtek spontán tiltakozásba, megbénítva ezzel a föld alatti tömegközlekedést. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írta, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre.

*

Spontán tiltakozásba kezdett péntek reggel a bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) több tagja. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írja, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre. „Bár a szakszervezeti akciót indokolatlannak véljük, nem kockáztathatjuk az emberek életét” – nyomatékosítják.

A spontán tüntetésre egy nappal azután kerül sor, hogy a Metrorex bejelentette, értesítette a metróállomások területén működő üzlethelyiségeket adminisztráló céget, hogy április 2-ától ki kell ürítenie ezeket a helyiségeket. Azzal indokolták a döntést, hogy vészhelyzet esetén ezek veszélyeztetik az utasok biztonságát és az evakuálást, ugyanakkor az árunak sok esetben a helyiségeken kívül való felhalmozása „kedvezőtlen környezetet teremt az utasok számára”.

Válaszában az USLM leszögezte, a metróállomásokon levő üzletek a törvényi előírások betartásával, valamint a Metrorex jóváhagyásával épültek, és 80 százalékuk a szakszervezet tulajdonában áll.

Cătălin Drulă szállításügyi miniszter egy péntek reggeli Facebook-bejegyzésben törvénytelennek nevezi a tiltakozást, amely „feje tetejére állít egy egész várost”. A tárcavezető szerint a tüntetés nem az alkalmazottakról szól, az váltotta ki, hogy „egy maréknyi ember meg akar őrizni bizonyos előjogokat és zsíros állásokat”.

Cîţu: Törvénytelen a bukaresti metrósztrájk

A bukaresti metrónál történt munkabeszüntetés törvénytelen, azt egy szociáldemokrata párti (PSD-) volt képviselő idézte elő, attól való félelmében, hogy elveszíti tényleges munka nélkül is jól jövedelmező állását – jelentette ki pénteken a miniszterelnök, hozzátéve, felszólította a belügyminisztert, hogy lépjen közbe a helyzet rendezése érdekében.

Florin Cîţu azt írta Facebook-bejegyzésében, „nem szenvedhetnek a bukarestiek azért, mert PSD egyik volt képviselője elveszti zsíros állását”.

A fővárosban naponta mintegy 700 ezer személy közlekedik a metróval.

„Veszélyhelyzet idején tilos ilyeneket tartani”

A bukaresti metrótüntetés spontán jellege ellenére is illegális, mert veszélyhelyzet idején tilos ilyeneket tartani – szögezte le Lucian Bode belügyminiszter, és a vonatkozó törvények alkalmazására szólította fel az illetékes belügyi szerveket.

A jelenleg Bihar megyében tartózkodó tárcavezető egy sajtótájékoztatón azt mondta, a rendvédelmi szervek kivonultak a helyszínre, és fő céljuk rábírni a spontán sztrájk résztvevőit a törvények betartására.

„A törvény világosan kimondja: veszélyhelyzet idején nem lehet ilyen akciókat tartani, akkor sem, ha spontán jellegűek” – fogalmazott.

A miniszter leszögezte, nem terveznek erőszakos oszlatáshoz folyamodni, párbeszéd útján kell megoldani a helyzetet. „Azt azonban nem engedhetjük meg, hogy valaki csúfot űzzön románok ezreiből” – nyomatékosította.

A fővárosi rendőrség nem sokkal korábban azt közölte, már azonosították és megbüntették a bukaresti metrónál tiltakozók egy részét.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában