Magyarország

2008.01.14. 16:19

Tömeges rosszullét Budapesten - eddig nem igazolódott be az ételmérgezés gyanúja

<p>Egyelőre nem támasztották alá a vizsgálatok, hogy ételmérgezés miatt betegedett volna meg több száz iskolás gyerek a múlt hétvégén Budapesten.</p>

A szakemberek arra gyanakszanak, hogy valamilyen vírus állhat az influenza-szerű megbetegedések hátterében. Múlt pénteken 400-nál is több budapesti általános iskolás gyerek lett rosszul - sokan közülük hányásra és hasmenésre panaszkodtak. A legtöbb beteg XV. kerületi iskolákból került ki, de VI. és VII. kerületi iskolák tanulói is rosszul lettek.

Felmerült a gyanú, hogy a gyerekek tüneteit az étel okozta, ezért az ÁNTSZ szakemberei mintákat vettek az iskolákba szállító Damjanich utcai konyháról. Az eddigi vizsgálatok azonban nem támasztották alá, hogy bármilyen baktérium lett volna az alapanyagokban, ráadásul a konyha olyan iskolákba is szállított ételt, ahol semmiféle tünetet nem tapasztaltak.

A vizsgálat tovább zajlik, egyelőre a szakemberek vírus felbukkanását valószínűsítik az influenza és influenza-szerű megbetegedések hátterében - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Korábban egyébként a konyha önállóan is elvégeztetett egy vizsgálatot: ételmintákat vittek be egy akkreditált laborba. Itt is azt állapították meg, hogy az alapanyagokból nem tenyészett ki baktérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!