Gázhálózat

2024.04.03. 08:16

Rácsatlakozik a gázhálózatra a teljes megye

A gázhálózat Bihar megyei bővítése volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet kedd délben a megyeháza dísztermében közösen tartott Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke és Mircea Lazăr, a Distrigaz Vest gázszolgáltató vezérigazgatója.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke bejelentette: egy olyan projektet akarnak megvalósítani, hogy 2030-ig minden olyan Bihar megyei községben és városban, ahol adottak erre a műszaki feltételek, illetve van rá igény a helyi önkormányzat és a lakosság részéről, legyen gázszolgáltatás. Felidézte, hogy a megyei tanács 2021-ben elindított egy többéves programot, melynek értelmében minden évben általában egy millió lejjel társfinanszírozza a gáz bevezetését több településen. Jelenleg különben 24 közigazgatási egységben van kiépült gázhálózat, szintén huszonnégyben különböző szakaszánál tart a szolgáltatás bevezetése, és az évtized végéig el szeretnék érni azt, hogy további 33 településen le legyenek fektetve a vezetékek. Európai uniós pénzalapokból vezetik be a gázt Nagyvárad agglomerációjában Fugyivásárhelyen, Nagyürögdön és Hegyközpályiban, valamint Dél-Biharban Rényben, Bontesden, Drágánfalván, Vasaskőfalván és Belényesirtáson. Az Anghel Saligny országos fejlesztési program keretében pedig Élesden, Céckén, Esküllőn, Mezőtelegden, Alsókocsubán, Illyén és Váradszentmártonban épül ki a hálózat – magyarázta Mircea Mălan.
A megyei tanács alelnöke szerint több szempontból is előnyös a gáz bevezetése: növeli a lakosság komfortérzetét, emelkedik az életszínvonal, gazdasági bővülést eredményez. Ugyanakkor nagyobb a garanciája annak, hogy a fűtéshez szükséges energia adva van, és az a helység, ahol van gáz, vonzóbb a befektetők számára. Mint mondta, a megye nem csak társfinanszírozást biztosít, hanem szakértőket is, függetlenül attól, hogy milyen politikai vezetésű az önkormányzat.
Mint elhangzott, sem Mălan, sem pedig a sajtótájékoztatón még jelenlevő Mircea Lazăr, a Distrigaz Vest gázellátó vezérigazgatója nem tartja egyébként furcsának azt, hogy éppen most tervezik bővíteni a gázhálózatot, amikor az Európai Unió környezetvédelmi okokra hivatkozva vissza akarja szorítani a fosszilis energiahordozóknak a használatát. Mint fogalmaztak, a kiépülő hálózat a hidrogén és földgáz egyvelegével is üzemképes lesz, a tisztán hidrogénnel való fűtés még messze van, és valószínűleg a lakossági fogyasztók lesznek az utolsók, akiket lecsatlakoztatnak majd a kizárólag gázüzemeltetésű hálózatokról.


 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában