CMUAT

2024.04.15. 17:23

Megújul a Nagyváradi Egyetem kampusza és a Gojdu-líceum

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Nagyváradi Város- és Területrendezési bizottság (CMUAT) múlt heti ülésén több fontos infrastrukturális projektet hagyott jóvá. Ezek egyike a Nagyváradi Egyetem két bentlakásának a felújítása, amelyeket még 1967–68-ban építettek. Az egyetem központi területén, az Universității 1. szám alatt emelt két ingatlan amúgy jó állapotban van, írja közleményében a váradi polgármesteri hivatal. A C1 épületet 2016-ban, a C2 épületet 2020-ban újították fel, így a hőenergia-takarékossággal nincs gond, viszont a vízszigetelés nem megfelelő, ezért a nedvesség beszivárog az épületekbe. A javasolt korszerűsítés során belső átalakítási munkálatokat fognak végezni, a szobákat úgy formálják át, hogy mindegyiknek legyen külön mellékhelyisége, a földszinten kialakítanak négy szobát mozgáskorlátozottak számára, ugyanakkor minden helyiségnek franciaablaka lesz. A lépcsőházba olyan szerkezetet szerelnek be, ami segíti majd a mozgáskorlátozottak közlekedését.

Ugyancsak az április 11-iki ülésen tárgyalta a bizottság az Emanuil Gojdu Líceum Reáliskola/Spiru Haret utca 3–5. szám alatti ingatlanának a felújítását, ami az épület hőenergia-hatékonnyá tételéből fog állni. A beruházás költségvetése 30.244.452 lej, a pénzt uniós forrásokból állják. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a munkálatok során felújítják a távhőrendszert és a meleg vizes vezetékeket, saját hő- és/vagy elektromos energiatermelő rendszert szerelnek be az épületbe, hőszigetelik a homlokzatokat, felújítják a szellőztető rendszert, a világítási berendezéseket, intelligens árnyékoló rendszert építenek be, amellyel a nyári szezonban lehet a hőmérsékletet szabályozni. A felsorolt munkálatokat a líceumban, a sportteremben és a bentlakásban is el fogják végezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában