Irodalom

2024.03.04. 15:04

Nagyváradon mutatták be Bánó Attila könyvét

János Piroska

A Magyar Polgári Egyesület által szervezett Polgári esték rendezvénysorozat keretében mutatták be péntek délután Bánó Attila író, újságíró Vitéz nagybányai Horthy Miklós, a hazafi című kötetét. A szerzővel a könyvet megjelentető Erdélyi Szalon Kiadó igazgatója, Kovács Attila Zoltán beszélgetett, illetve osztotta meg gondolatait a témában.
A könyv célja nem „tisztára mosni” Horthy Miklós történelmi szerepét,  csupán „tisztességes megítéléséhez” próbál hozzájárulni – fogalmazott elöljáróban Bánó Attila, a tavaly megjelent kötet szerzője a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ (LEK) múzeumtermében 17 órától szervezett könyvbemutatón. Horthy maga nevezte magát levelezésében antiszemitának, amely miatt vád éri. „Ezek a megjegyzések a vészkorszak előtti időkből származnak. Ha figyelembe vesszük azt, hogy mit tett a gyakorlatban és mi az, aminek alapján őt megbélyegzik, akkor óriási ellentmondásnak tartom azt, hogy miközben a magyarországi zsidóság joggal sérelmezi a zsidótörvényeket, illetve azt, hogy Horthy Miklós ezekhez a beleegyezését adta, de ugyanakkor elfelejtik megemlíteni, hogy 1944 nyarán, a német megszállás időszakában Koszorús Ferenc esztergomi páncélos parancsnok irányítása alatt Budapestre rendelte az ottani páncélos alakulatot, hogy kiszorítsa azokat a csendőröket a fővárosból, akiket a fővárosi zsidóság deportálása végett rendeltek fel” – jegyezte meg a szerző, aki a továbbiakban többek között a kormányzó Magyarország első világháború utáni gazdasági helyreállításában betöltött szerepét taglalta.
Kovács Attila Zoltán, az Erdélyi Szalon Kiadó igazgatója meglátása szerint Horthy megítélésében részben még mindig az ’50-es évek ideológiája hat napjainkban is, ugyanakkor szakadás fedezhető fel a nyugat- és közép-kelet-európai történelemszemlélet között atekintetben, hogyan vélekednek az 1914–1945 közötti időszakról.
A könyvbemutatón fellépett a Váradi Dalnokok csoportja, akik az alkalomhoz illő dalokat adtak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában