Nőnap

2024.02.21. 15:20

Hatalmas bérleti díjakat hajlandók fizetni a virágárusok

A márciuska- és virágárusok akár a kikiáltási ár százötvenszeresét is kifizetik azért, hogy március 1-jén és 8-án Nagyváradon árusíthassák portékáikat. A legtöbb pénzt nem a belvárosi, hanem a lakótelepi villamosmegállók közelében lévő helyekért fizetik.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az idén valószínűleg mélyebben a zsebükbe kell majd nyúljanak azok a váradiak, akik márciuskával, illetve virággal akarnak kedveskedni hölgyismerőseiknek, mert megmagyarázhatatlanul nagy mértékben megnőtt ezen árusítóhelyek bérleti díja.
A nagyváradi önkormányzat zárt borítékos árverést hirdetett azokra a helyekre, ahol március 1. és 8. alkalmából virágokat és márciuskákat lehet majd árulni. Nagy volt a meglepetés az ajánlatok pénteki kibontásakor, ugyanis egyes helyekre a kikiáltási árnál százszor, száztízszer, sőt százötvenszer magasabb ajánlat érkezett. A márciuska-árusításra a legnagyobb ajánlat 110-szer haladta meg az ötlejes kikiáltási árat, van ugyanis kereskedő, aki négyzetméterenként 551 lejt hajlandó fizetni egy ilyen helyért. A nőnapi virágárusításra pedig érkezett százötvenszeres, azaz 753 lej/négyzetméteres ajánlat is. Mindkét felajánlás egy, az Aradi úton lévő árusítóhelyre vonatkozik. Mivel a polgármesteri hivatal két négyzetméteres árusítóhelyeket bocsátott árverésre, ezért a kereskedők óriási összegeket kell befizessenek a város kasszájába. Az a kereskedő például, aki február 26. és március 2. között bérli az említett Aradi úti két négyzetméteres helyszínt, mintegy 6600 lejt kell fizessen, ami körülbelül 1300 euró. Ugyanaz a kereskedő, amelyik ugyanazt a helyszínt március 7–9. között fogja bérelni, mintegy 4500 lejt, azaz körülbelül 900 eurót kell befizessen.

A beérkezett ajánlatok a polgármesteri hivatal képviselőit is meglepték. „Nem értem, hogyan emelkedhettek ennyire a bérleti díjak. Az árverésre regisztrált kereskedők lezárt borítékban adták le ajánlataikat. Biztos vagyok benne, hogy előzetesen elvégezték a jövedelmezőségi számításaikat” – nyilatkozta az Ebihoreanulnak Lucian Popa, a polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője. Külön érdekesség, hogy a legnagyobb áron elkelt helyek nem a belvárosban, hanem a lakótelepeken vannak. „Mint minden évben, a kereskedők most is különösen a zsúfolt övezeteket szerették volna megszerezni, lehetőleg a tömbháznegyedekben vagy a villamosmegállók közelében, ahol a lehető legnagyobb a járókelők száma. A legtöbb ajánlatot az Aradi úti, a Csehi úti és a Transilvaniei-Moldovei utcák kereszteződésében lévő helyszínre nyújtották be” – mondta Popa. Például Váradszőllősön a kis ortodox templom melletti megállónál lévő árusítóhelyet hat napra 916 euróért ítélték oda, míg a március 8-iki három napos időszakra 670 eurót fizet majd az árus. Nagyon sok ajánlat érkezett a már említett Transilvaniei-Moldovei utcák kereszteződésében lévő helyszínre is, mely végül 1200, illetve 616 euróért kelt el.

Az önkormányzat elővigyázatosságból óvintézkedéseket is hozott annak biztosítására, hogy beszedje a kereskedők által felkínált összegeket. A pályázat elnyerésekor a kereskedőket értesíti a polgármesteri hivatal arról, hogy mennyi pénzt kell befizessenek, és az árusok még az esemény előtt megkapják a számlákat. „Ha nem fizetik ki a bérleti díjat, akkor elveszítik az elnyert helyet, a részvételi garancia összegét, és három évig nem vehetnek részt a váradi városháza által meghirdetett árveréseken” – magyarázta az igazgató. A bérleti díj befizetésének határideje a márciuskaárusok esetében február 22., a virágárusok esetében pedig március 3. Azokat a helyeket, amelyek bérleti díját nem fizették ki előre, újra elárverezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában