Támogatás

2024.02.08. 16:34

Ajándékautók a magyar kormánytól a KREK szórványgyülekezeteinek

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvásárolt gépkocsikat adta át csütörtök délelőtt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szórványgyülekezetei számára Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanácstermében kezdődött ünnepségen Bogdán Szabolcs János püspök a Hegyi beszéd jól ismert aranymondását, Máté evangéliuma 6. fejezetének 33. versét idézte: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek”. Hangsúlyozta: mindenekelőtt tehát az örök életet és az üdvösség útját kell keresnünk, mert ez létünknek a kulcskérdése. Közben pedig Isten ráadásként mindent megad nekünk, úgymond bónuszként, mert így látja jónak, ilyen az ő megmagyarázhatatlan kegyelme. A szórványban missziót teljesítők pedig most különösen átélhetik azt a csodát, hogy eszközt kaptak ajándékba az Úrtól ahhoz, hogy még hatékonyabban tudják hirdetni az Ő igéjét, vigasztalását, és végezhessék a lelkek gondozását. Nyilván a szolgálatuk nem ezekkel az autókkal fog kezdődni, de Isten támogató szeretetének a bizonyítékai a kapott gépkocsik, az elszántságukért és a lelkesedésükért, amiért hetente vagy naponta akár több 100 kilométert is utaznak azért, hogy istentiszteleteket tartsanak ott, ahol ezt igénylik a magyar református hívek, és nem csak ők, hangoztatta a KREK elöljárója, azt kívánva a kedvezményezetteknek, hogy ne csak az autók tankjai legyenek mindig feltöltve benzinnel és gázzal, hanem a lelkük is Isten igéjével.

A váradi születésű Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az együttműködés a KREK-kel több éves múltra tekint vissza, mert az egyházkerületnek vannak elképzelései, világos céljai azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni a magyarság identitásának, kultúrájának, nyelvének megőrzése érdekében. Első ütemben most hét autó érkezett (az év folyamán fog még jönni szintén hét), és tágabb kontextusban ezek a kocsik is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat egy olyan világban, ahol a keresztény hit erős támadásoknak van kitéve nem csak a Kárpát-medencében, hanem mindenhol. Ilyen veszélyes időkben pedig különös fontos, hogy egymásba kapaszkodjunk, hangsúlyozta Kiss-Parciu Péter. Azt is kiemelte a helyettes államtitkár: a magyar kormány tevékenységének alaptézise, hogy minden magyar felelős minden magyarért. „Ha abból indulunk ki, hogy a Kárpát-medence magyarsága egy nagy szövetet alkot, akkor én azt kívánom, hogy ezek a járművek legyenek ennek a testnek a hajszálerei vagy idegvégződései, melyeken keresztül táplálni tudjuk a hitet, a magyar identitást” – fogalmazott Kiss-Parciu Péter.

Farkas Zsolt, a KREK közigazgatási előadótanácsosa elmondta, hogy egy autó 17 ezer euróba került. A Daciák hétszemélyesek, és két tankkal (benzin és gáz) vannak felszerelve, feltöltve egyhuzamban 1100 kilométert tudnak megtenni. A pályázat feltétele volt, hogy a minisztérium az egyházkerülettel kössön szerződést. Hét szórványgyülekezet kapott most autót: a temesvár-belvárosi, a nagybodófalui, a borosjenői, a szentleányi, a máramarosszigeti, a kövesegyházi és a belényessonkolyosi, utóbbi két egyházközség Bihar megyében található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában