Élővilág

2024.01.09. 08:45

Románia legnagyobb túzokállománya él Nagyszalonta mellett

Fotó: Nagy Attila

ERDON-összeállítás

Az utóbbi harminc évben Romániában megfigyelt legnagyobb túzokállomány él Nagyszalonta mellett. Európa legnagyobb röpképes madara világszinten veszélyeztetett, 1990-ben Romániában kipusztult fajként jegyezték. A hajdúváros környékén néhány éve újra megjelent, ezen a télen pedig már 67 egyedet figyeltek meg a térségben a környezetvédők, akik a madár védelmére hívták fel a figyelmet az utóbbi években. „Ez egy jó hír, aminek nagyon örülünk” – nyilatkozta az Ebihoreanul hetilapnak Nagy Attila, a Milvus Group képviseletében, mely szervezet az utóbbi években figyelemmel követte a nagyszalontai túzokállományt. Több oka is van annak, hogy miért kedvelik Nagyszalonta környékét ezek a madarak: egyrészt a Milvus Group és a város önkormányzata együttműködésében zajló természetvédelmi intézkedések is a túzokok érdekeit szolgálják, ilyen például a villanyvezetékek föld alá helyezése. A ködben vagy nehéz látási viszonyok esetén ugyanis a madarak nekiütköztek a vezetékeknek, az áramütés pedig halálukat okozta. A szakértő szerint a magas túzokállomány a természetvédelmi intézkedések mellett annak is köszönhető, hogy a Szalonta melletti állomány összeköttetésben áll a magyarországi populációval, elmondása szerint ugyanis átlagban 50 egyedet figyelnek meg, a múlt télen pedig 49 madarat számoltak össze. „Úgy véljük, hogy a Magyarországon élő madarak egy része úgy döntött, az itteni madaraknál telel” –  jegyezte meg a Milvus Group képviselője.
Természetesen a kedvező környezet is maradásra bírta a madarakat. Nagyszalonta mellett pár évtizede repcét termesztenek, amely a túzok egyik fő elesége: olyan növény, amely télen is zöldell, számos tápanyaggal rendelkezik, és havazás esetén is hozzáférnek a madarak – tette hozzá az ornitológus. Magyarországon ugyanakkor amellett, hogy kevesebb a repceültetvény, a magas fákon leselkedő sasok is veszélyt jelentenek a túzokok számára.
A nagyszalontai túzokok védelmének érdekében további intézkedéseket foganatosítanak, újabb európai uniós finanszírozású projektet nyújtanak be a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatallal közösen. Ennek keretében további villanyvezetékeket helyeznének a föld alá, illetve kártérítést nyújtanának azoknak a gazdáknak, akik a költés ideje alatt nem mennének mezőgazdasági gépekkel az érintett földterületekre. „Súlyos gondot jelent a fiókák elvesztése, illetve a sikertelen költés, amelyeket a gépesített mezőgazdasági munka okoz. Rétek hiányában a túzok bevetett szántóterületeken készít fészket, és a mezőgazdasági munkálatok során megtörténik, hogy a megriadt tojó nem tér vissza a tojásokhoz, vagy a fiókák nem élik túl. Célunk, hogy megtaláljuk a tojókat a költés idején, védett területeket alakítsunk ki számukra, ahol nem folyik mezőgazdasági munka, és kártérítést nyújtsunk a gazdáknak” – részletezte a Milvus Group képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában