Borkóstoló

2023.11.26. 15:16

Borkóstolóval egybekötött előadást szervezett a Magyar Polgári Egyesület

A Magyar Polgári Egyesület által létrehozott Polgári esték rendezvénysorozat keretében borkóstolóval egybekötött előadásra került sor Nagyváradon, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székházában.

ERDON-összeállítás

A termet megtöltő közönséget Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte, majd dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaságtudományi Tanszékének docense mutatta be az előadót, dr. Gonda Tibort, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának docensét, aki a Pécs-Mecseki Borút Egyesület elnökeként is tevékenykedik. Mint megtudhatták, az előadó nem borász, de mindent tud a borról, a borkészítésről, a bor és a turizmus kölcsönös hatásairól. Gonda Tibor, amellett, hogy a turizmust ismerő és tanító szakember, maga is foglalkozik vendéglátással, Orfűn működtet családjával egy panziót.
A vetített képes előadás során az érdeklődők megismerkedhettek Magyarország fontosabb borvidékeivel, különösen a szekszárdi és ezen belül is a Pécs környéki borvidékkel. Mint elhangzott, a Pécsi Egyetemnek saját borászata van. Kevesen tudják, hogy a magyar szőlészeti tudás nagy része Pécshez köthető ma is, pontosabban az 1949-ben egy egyházi birtokból létrejött Szőlészeti és Borászati Kutatóintézethez, ami jelenleg a Pécsi Tudományegyetem részeként működik. A Pécsi Egyetemi Borbirtok a Pécsi borvidék szíve. Az itt megtalálható szőlőfajtagyűjtemény Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások is zajlanak. A múlt értékeinek megőrzése mellett innovatív kutatómunkával is foglalkoznak. Magyarországon egyedül Pécsett folyik olyan világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. Arra törekszenek, hogy teljesen vegyszermentesen termeljenek szőlőt, így még a bio szőlőtermelésnél is fejlettebb technológiákkal kísérleteznek. Az érdeklődők meg is kóstolhatták a kutatóintézet egyik így előállított borát.

A folytatásban az előadó részletesebben mutatta be a Mecseknádasdi Bor-Barangoló rendezvényt. Még 2019-ben, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és Mecseknádasd Önkormányzata álmodta meg a rendezvényt. A Bor-Barangoló rendezvényen az odalátogató turisták, érdeklődők 13 pincét keresnek fel egy nagyjából nyolc kilométeres séta során. Így nemcsak a környék kiváló boraival ismerkedhetnek meg, hanem a településsel is, hiszen több pincesort, utcát is felkeresnek az egész délután tartó borkóstoló során. Négy pincesoron, a 13 pince mindegyikében 3 fajta bort kóstolhatnak, végül 39-szer tölthetik újra a karszalag megvásárlásával ajándékba kapott gravírozott borospoharat. A pincékben természetesen különböző borkorcsolyákkal, finomabbnál finomabb falatokkal, zárásként pedig vacsorával is várják az érdeklődőket.
Az érdeklődéssel követett előadás alatt különböző Pécs környéki borokat kóstolhattak meg az előadás résztvevői, többek között a csak Pécs környékén termesztett cirfandliból készült száraz fehérbort is, de volt kadarka, pinot regina, bikavér és kékfrankos is. A hét tételből álló borkóstolót egy különleges, édes cirfandli zárta, hiszen ez a szőlő egyes jó évjáratokban könnyen aszúsodik, így kiváló édesbor is készíthető belőle.


 


 


 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában