Renoválás

2023.10.18. 16:43

Belső felújítási munkálatok kezdődtek a Szent József Plébánián

A villanyhálózat cseréjére és a templom belsejének újrafestésére készülnek a nagyváradi Rogériusz negyedben található Szent József Római Katolikus Plébánia hívei.

Tóth Zsigmond

A plébánián Péter atya (Bărbuț Petrică) fogadta szerkesztőségünk tagját, aki a beszélgetés kezdetén mesélt a gyülekezet történetéről: egy fiatal 600 körüli lélekszámú gyülekezetről van szó. A Szent József Római Katolikus Plébánia Nagyváradon a Váradolaszi frissen beépített peremterületén 1928-ban felhúzott kultúrház-kápolna. Vezetését lazarista atyák, majd Szociális Testvérek végezték. A városrész lakosságának növekedése érdekében Mayer Antal kanonok, apostoli kormányzó vásárolt egy telket és Zitzmann Ferenc (1901-1979) akkori püspöki titkár vezetésével felépíttette az épületet, mint kultúrház-kápolnát. Az új gyülekezeti házat Dr. Molnár Kálmán Dezső pápai prelátus áldotta meg 1931. május 1-én Szent József a Szent Család feje, az Egyház védőszentje tiszteletére. A kultúrházból és a melléképületekből kialakították a mai templomot és a plébánialakot. 1962-ben a bejárat felett tornyot építettek. A szentélyben lévő főoltárképet – Szent József karján a kis Jézussal – Berkovits József festette 1989-ben. Megemelték az épület mennyezetét, karzatot építettek, megmagasították a tornyot, valamint bevezették a központi fűtést  1986-1987 között Matos Ferenc Lajos pápai prelátus, az akkori székesegyházi plébános idejében. 

 

A templom szomszédságában kapott helyet a Szent Józsefről elnevezett gyermek játszóház és az óvoda, valamint 2005-ben az erdélyi Mária Rádió székhelye és stúdiója is itt lett létrehozva. 1989-től önálló plébániává válik, korábban a székesegyházi plébániához tartozott. 1989. október 1-én alapítja meg Nagyvárad tizedik plébániáját – a Szent József-telepi Római Katolikus Plébániát – Dr. Dászkál István nagyváradi ordinárius, melynek első plébánosa Fodor József, pápai prelátus volt tíz évig. Őt Kóhr Balázs kanonok, Bogdán István kanonok és Gyenge Béla János plébános követték. Jelenleg az egyházi szolgálatot a forrófalvi származású Bărbuț Petrică plébános végzi. A nagyváradi Szent József-telepi plébánia ebben az évben ünnepeli a harmincadik évfordulóját. A búcsúját március 19-én ünneplik, míg az örökös szentségimádási nap február második vasárnapja.

Péter atya elmondta: „Az Egyháztanács jóváhagyásával a tavasszal pályázatot nyújtottunk be a Romániai Vallásügyi Államtitkárságra a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségen keresztül, ugyanakkor az RMDSZ bukaresti jelenlétének, a Bihar megyei RMDSZ képviselőinek és szenátorainak hathatós támogatásával, személyesen Szabó Ödön képviselő gondoskodásának köszönhetően az elmúlt hetekben a 100.000 lejes anyagi támogatás célba ért. A munkálatokhoz a hívek anyagi hozzájárulását is fontos megemlíteni és megköszönni. Isten fizessen meg az adakozóknak bőkezűen!”.

A támogatásból az elévült villanyhálózat kicserélésére kerül sor az elkövetkezendő hetekben, ugyanakkor az alkalmat kihasználva átfestik a templombelső falait, valamint a padokat. A templom fűtése a városi fűtéshálózatra van csatlakoztatva, illetve felszereltettek egy légkondicionáló berendezést is, amely télen fűt és nyáron hűt. Ugyancsak az elmúlt években sikerült rendbe tenni a templomkertet és a bejáratot is. „Több olyan település és egyházközösség van, amely az elmúlt években is támogatásoknak örvendhetett Szövetségünk közbenjárására a vallásügyi titkárságtól, és a most kiutalt összegek hiányoztak ahhoz, hogy a munkálatokat befejezhessék. El kell mondanom, hogy nagyon jó szakemberek dolgoznak a püspökségeken, és a jó, operatív együttműködésnek köszönhetően sikerült elérnünk, hogy magyar történelmi egyházaink leadott kérelmei is finanszírozást kapjanak” – nyilatkozta az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában