Kultúra

2023.07.24. 12:31

Újvidéki fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás Váradon

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület újabb fotóművészeti kiállítással készült a nagyváradi közönség számára: ezúttal egy vajdasági fotóművész, Ótos András 87 alkotásával lehet megismerkedni a várbeli kiállítóközpont Mezey Lajos Galériájában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ótos András 1963-ban született Újvidéken (Novi Sad) és szülei által már óvodás korában megismerkedhetett a fotóművészet és filmezés világával. Általános tanulmányai során az egykori Jugoszláviában több alkalommal is első helyezést ért el az amatőr filmesek körében meghirdetett versenyeken. 1984-ben a Magyar Szó lap munkatársa lett, a kilencvenes évekbeli délszláv háborúk idején fotózott Szerbiában, Horvátországban és Koszovóban. Háborús képeit Magyarországon és Franciaországban is kiállították. A Duna TV létrehozását követően szerbiai tudósítóként tevékenykedett. Több évtizedes fotóriporteri tevékenysége alatt számos híres személyiséget fotózott, köztük Ferenc pápát, Mihail Gorbacsovot, Michael Jacksont, Tina Turnert és Yasser Arafatot is. Idén tagja lett a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Társaságának (KMFT).

Az érdeklődőket Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke, a KMFT alelnöke köszöntötte a vasárnap esti tárlatnyitón. Meglátása szerint egy színvonalas kiállításnak biztosít helyszínt a Mezey Lajos Galéria, rávilágít ugyanis arra, milyennek kell lennie egy riportfotónak, illetve ennek művészi változatának. „Fotóriportot könnyű készíteni, hiszen adott egy esemény, megnyomunk egy gombot, és kész a fotó, Ótos András azonban ennél sokkal többet tett, bemutatta azt, mit is jelent valójában a fotóművészet, a másodpercnek a története”, fogalmazott Tóth István. Majd hozzátette: ugyanakkor irigylésre méltó is a tevékenysége, mert eljut olyan helyekre, ahova az átlagember nem, az alkotásai pedig önmagukért beszélnek.

Ótos András elárulta, hogy születésnapi ajándékának tekinti a Tóth István által felkínált lehetőséget, ugyanis egy hónap múlva tölti be a 60. életévét. Két-három év múlva pedig a 40. évfordulóját ünnepli majd annak, hogy a jövőre 80 éves Magyar Szónál dolgozik. „Úgyhogy e három esemény ma összeforrt ebben a tárlatban”, hangsúlyozta.

Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója az általuk hozott kiadványokat mutatta be. Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) vezetője, az Újvárad főszerkesztője kiemelte, hogy Ótos András többszörös díjazottja a MÚRE Brassai sajtófotó-pályázatainak. Meglátásában a jó sajtófotó jó művészfotó is egyben, illetve egy jó művészfotó is közvetíthet információkat. Ótos András alkotásaival kapcsolatban az exkluzivitásra és a tartalmi értelemben vett kontrasztra hívta fel a figyelmet, valamint arra is, hogy az elmúlt évtizedek történelmi, politikai, szórakoztatóipari és sporteseményeit tükrözik vissza.

A vernisszázson fellépett Borzási Dávid, a Nagyváradi Művészeti Líceum fuvolatanára. Az egyéni kiállítás augusztus 10-ig látogatható, naponta 16 – 20 óra között, megtekintése díjmentes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában